Българите зад граница гласуват в поне 502 секции

15:00, 19 май 21 / Политика 25 3866 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви списъка на местата в чужбина, където ще се образуват секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. 

Предсрочният вот ще струва минимум 57,1 млн. лв.

Общата бройка на секциите в чужбина е 502 в 41 държави по света. Най-много са във Великобритания - 86, като само в Лондон на 17 места ще може да се гласува. Там традиционно на изборите има висока избирателна активност. В Германия секциите са 75, Испания- 58, Турция- 57 и САЩ - 45. 

Пълния списък със секции може да видите тук

Само по една секция има в 15 държави, сред които Албания, Израел, Исландия, Молдова, Нова Зеландия, Обединените арабски емирства, Румъния, Русия, Сингапур, Словакия, Словения и Унгария. Прави впечатление, че в съседните ни Република Северна Македония и Сърбия има сравнително малко секции, съответно 2 и 3. 

Това обаче не е окончателната бройка, а само автоматично разкритите секции, за които не се изисква подаване на заявление от българите зад граница. ЦИК е взела решението си според местата в чужбина, в които на проведени през последните 5 години избори, след 11 юли 2016 година, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Автоматично разкритите секции се намират в дипломатическите и консулски представителства.

За откриването на допълнителни секции извън вече образуваните такива българските граждани ще могат да подават заявления от 23 май до 15 юни. Изискването е да се съберат минимум 40 заявления. На предните избори, на 4 април, трябваше те да са поне 60. Избирател, който не е подал въпросното заявление, може да гласува във всяка една секция в чужбина, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува на друго място.

Новият вот: Без ограничения на секциите във Великобритания

Припомняме, че на предните избори, на 4 април, българите зад граница гласуваха в 465 секции в 69 държави. Най-много места за гласуване имаше в Германия – 69. В САЩ, Великобритания и Турция обаче местата за гласуване бяха много по-малко заради поправка в Изборния кодекс, според която в страни извън Европейския съюз не можеха да бъдат разкрити повече от 35 секции. След поуките от последния вот, 45-тото Народно събрание отмени това решение и на предсрочните избори на 11 юли българите зад граница ще могат да гласуват в неограничен брой секции.

Страх ли ги е политиците от българите в чужбина? 

На предните избори секциите в нашите съседни държави отново бяха сравнително малко. В Северна Македония и Сърбия бяха с малко повече - 5 и 4, а в Румъния отново само една.

На 4 април беше отбелязан рекорд по избирателна активност в чужбина. По данни на ЦИК българите зад граница, упражнили правото си на глас, са 180 хиляди - с над 20 000 души повече от миналите парламентарни избори от 2017. 

Голяма част от гласовете на „Има такъв народ“ бяха именно от българите в чужбина. Партията на Слави Трифонов получи 30,61%, а „Демократична България“ - 17,57%. На трето бе ДПС, което получи най-много гласове от Турция. ГЕРБ-СДС бяха чак на четвърто място, а на „Възраждане“ българите зад граница гласуваха по-голямо доверие дори от БСП.

На предстоящите избори в секциите в чужбина, където на 4 април са гласували повече от 300 избиратели, и бъдат подадени над 300 заявления, ще се гласува с машина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама