„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: За очакванията към властта и смяната на чипа

10:30, 20 май 21 25 6023 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

Последните дни прекарах известно време на морето покрай снимките на „Sunny Beach 2“. Както повечето българи, така и аз се отнасям с известен скептицизъм към българското Черноморие и поради тази причина бях изключително приятно изненадан. Навсякъде, където влизах - и в големите хотели и в най-обикновените ресторантчета, ми се стори чисто, подредено и най-вече ясно се виждаше, че обслужващият персонал много е променил своето отношение към туристите.

Храната беше прекрасна, а хората вежливи и то не само с мен, защото съм наясно, че към популярните лица отношението е малко по-внимателно. Казвам всичко това, защото ми се струва, че е важно това лято да дадем шанс отново на нашия туризъм. Казвам го още повече, защото вярвам, че промяната не се е случила заради някаква държавна или местна политика, а е плод на катарзис у работещите в бранша, преживян през последната година и малко на ковид кризата.

Скандал между Бойко Рашков и bTV заради интервю

Много често се случва точно така - промяната започва от долу нагоре, първо в главите на обикновените хора, за да достигне и до тези, които взимат решения. В тази връзка онзи ден с интерес наблюдавах, че има голямо разочарование от едно неуместно изказване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков по отношение на водещите на сутрешния блок на bTV. Честно казано не знам защо обществото беше толкова изненадано.

Като човек, който повече от 20 години е в медиите, а преди това 5 години е учил журналистика, мога да кажа, а и всеки непредубеден в гилдията ще потвърди, че никакъв натиск върху медиите не е имало единствено и само по времето на мандата на един министър-председател. От Жан Виденов, през Иван Костов, Сергей Станишев и до Бойко Борисов, единственото правителство, което никога не е оказвало какъвто и да е натиск върху медиите, е това на Симеон Сакскобургготски.

Имайки предвид, че както и да го погледнем и както и да се чувства той, Негово Величество не е българин нито по кръв, нито по възпитание, се страхувам, че проблемът наистина ще се окаже в чипа. Чип, който Симеон Сакскобургготски преди много години ни посъветва да сменим. По същата причина се опасявам, че ако някой се надява с магическа пръчка да се решат всички проблеми с корупция, злоупотреби и властови произвол, след една година е много вероятно да е силно разочарован.

Бързам да припомня, че Бойко Борисов беше избран да управлява през 2009 г. със същите очаквания. Въпросът е, че управлението не е един човек, а са стотици, даже хиляди хора и ние не можем да си внесем друг народ. Но е възможно, макар и трудно, както с очите си видях в Равда, Ахелой и Несебър, хората да започнат да се променят. Разбира се, това става мъчително и бавно, но не е невъзможно.

И още нещо много важно, за да успеем да имаме истинска и качествена промяна, не трябва просто да искаме да накажем лошите, а да имаме концепция за бъдещето си. Концепция за туризма, концепция за демографията, концепция за екологията, концепция за индустрията, концепция за това какво трябва да представлява един модерен политик, концепция за това какво трябва да представлява един модерен гражданин, а това е сложна и времеемка работа.

В крайна сметка нали не вярвате, че избирателите и медиите ще си останем със стария чип, а политиците ще си сложат нов?

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама