Дясната ръка на Божков се прибира в България

20:20, 20 май 21 25 4137 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Дясната ръка на бизнесмена Васил Божков - Георги Попов се прибира утре от Дубай в България по свое собствено желание. Това обяви самият Божков в своя профил във Facebook.

Той публикува и декларация на международната адвокатска кантора „Charles Russell Speechlys“, в която се посочва, че Попов доброволно e подал искане, с което е приел да бъде екстрадиран от Обединените арабски емирства.

Припомняме, че Васил Божков и Георги Попов напуснаха страната в началото на миналата година със служебни паспорти, след като прокуратурата им повдигна редица обвинения. Божков е обвинен за държавен преврат, престъпление срещу републиката, ръкoвoдeнe нa oргaнизирaнa прecтъпнa групa, зa принудa, зa изнудвaнe, зa oпит зa пoдкуп, зa търгoвия c влияниe и др. А Попов в участие в организираната престъпна група. Към момента двамата се намират в Дубай, а срещу тях има и издадена европейска заповед за арест. Повече от година след започналото дело обаче няма видимо развитие по случая, а в съда не е внесен нито един обвинителен акт.

България е поискала екстрадицията на собственика на „Левски“ от ОАЕ

В началото на март Съдът на ЕС в Люксембург постанови решение, според което останалите държави може да не изпълняват европейски заповеди за арест, издадени от България. Причината-  в законодателството ни не е предвиден съдебен контрол на европейската заповед за арест и на постановлението за задържане до 72 часа. След решението на съда, правосъдният министър Ахладова свика спешно работна група за поправка на закона, но тя така и не мина в парламента.

Въпреки това е много вероятно Георги Попов да бъде задържан още с кацането на Летище „София“. 

Георги Попов: Даваме безвъзмездно акциите на Сираков

Георги Попов стана известен след като придоби 77% от акциите на ФК „Левски“, като пълномощник и доверено лице на Божков. След скандала с хазартния бизнес те бяха прехвърлени на тогавашния премиера Бойко Борисов. Той обаче не ги прие и отидоха при Наско Сираков. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама