Прокуратурата с нови подробности за шпионския скандал

16:25, 21 май 21 25 3841 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийската военно-окръжна прокуратура съобщи нови подробности за шпионския скандал заради засилен медиен интерес.

Припомняме, че в края на март МВнР изгони двама руски дипломати след сигнал на ДАНС за образувани досъдебни производства срещу тях за шпионаж. А броени дни преди това шестима души бяха задържани и обвинени в шпионаж в полза на Москва. Единият от тях бе пуснат на свобода под парична гаранция, след като даде показания и направи самопризнания за дейността на групата. Останалите петима съдът остави за постоянно в ареста.

Съдът остави в ареста петимата руски шпиони

Ръководителят на групата е изградил нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация за България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна. Групата е предоставяла на служител в руското посолство секретна информация от военен и високо-технологичен характер.

При разследването са назначени технически експертизи на множеството иззети от обвиняемите лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони. Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и представлява държавна тайна, посочват от прокуратурата.

В служебните помещения, съответно в Народното събрание и в Министерство на отбраната, ползвани от обвиняемите Л.М. и П.П. (бел. ред. – Любомимр Медаров и полк. Петър Петров), са намерени и иззети документи, съдържащи класифицирана информация, до която те не са имали достъп по служба и не са били нейни адресати.

Документ, намерен в помещение, ползвано от Л.М., е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България.

„Резидентът“ от шпионския скандал не иска да излиза на свобода

В служебния компютър на обвиняемия Д.В. се съдържа информация, че същият е осъществил достъп до 18 файла, информацията в които представлява държавна тайна по смисъла на ЗЗКИ. Категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

В хода на разследването беше установено, че документите, които обвиняемият П.П. е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

При претърсвания в дома на обвиняемия И.И. (бел. ред. Иван Илиев – наречен от прокуратурата Резидента) са открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама