Божков за Пеевски: Подцених го и отгледахме чудовище

21:35, 21 май 21 / Политика 25 4229 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият хазартен бос Васил Божков обяви, че планира да се върне в България около предсрочните парламентарни избори на 11 юли. 

Божков не признава изборните резултати

Изявлението му за прибиране в страната, където срещу него има повдигнати 19 обвинения, идва в деня, в който най-близкият му човек – Георги Попов, пристигна в София от Дубай. В ранния следобед Попов бе арестуван и откаран в следствения арест, а прокуратурата съобщи, че е бил екстрадиран от властите в Дубай. Божков отново повтори думите си от вчера, че Попов се връща доброволно в България.

Бизнесменът, обяви, че прибирането му зависи от формалности. „Все пак трябва да се преодолеят и те не са създадени от българската държава, управлявана доскоро от хунтата на Пеевски“, посочи Божков, без да назове какви точно са тези формалности, но допусна, че може да са свързани с издирването му от Европол.

Божков се тагна от Барселона

„Левски беше абсолютен рекет“

Той разкри също, че е бил принуден да поеме издръжката на ФК „Левски“ от тогавашния премиер Бойко Борисов със заплахата, че ако не го направи, бизнесът му щял да приключи.

Левски беше абсолютен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, но когато ти кажат „взимаш Левски или бизнесът приключва“, имаш ли избор? Това го видяхме и в сигналите на Илчовски. Нашата държава се управлява така“, коментира Божков пред предаването „Алтернативата“ на ТВ1.

Припомняме, че след поемането на клуба през 2019 г. бизнесменът каза точно обратното пред феновете на тима. Тогава той обяви, че не му е оказван натиск да започне да финансира клуба.

Ако не ми бяха взели бизнеса, щях да гледам аполитично кой кого избира и България нямаше да е същата. Аз казах на глас нещата, които всички ги знаят и никой не смее да каже“, заяви Васил Божков. 

Георги Попов: Даваме безвъзмездно акциите на Сираков

Той нарече градски легенди обвиненията срещу него за това, че се занимава с престъпна дейност от 90-те години насам. Смятал, че по-добре е да запази печалбите си и работата на хората. А даваните от него пари на бившия финансов министър Владислав Гаронав за Борисов не били подарък, не били и корупция, а рекет. Той отрече и да е диктувал законодателството по отношение на хазарта, предаде „Mediapool“.

Медиите и влиянието

Божков обаче призна, че бившият премиер Бойко Борисов е правил опити чрез него да влияе върху редакционната политика на Нова телевизия, но отрича да му е помагал. Това да не кажат, онова да не напишат, това да не покажат... Винаги съм му казвал, че не мога да влияя. Давам им пари, те ми вършат услугата. Това не значи, че не се е месил по други канали. Мен не ме интересува редакционната политика, а рекламите ми да са в най-гледаното време, да са първи в блоковете. Каква е редакционната политика има ли значение? Ако е гледана телевизия, рекламите са по-ефективни“, коментира той.

Подцених Пеевски и отгледахме чудовище

Божков заяви, че се познава с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски от повече от 20 години, като е започнал да поддържа по-активни контакти с него през 2013-2014 г. заради разпространението на лотарията в „Лафка“.

Пеевски бил правил опит да го привлече към схема за купуването на търговска банка „Виктория“ след обявяването на КТБ в несъстоятелност, която бе продадена на „Инвестбанк“. „Аз имах много законни пари, а при Пеевски няма нищо законно. Но той тихомълком купи Общинска банка - отклони ми вниманието, почти му я подариха, за 30 млн. я купи“, каза той.

Пеевски се интересува от всички, които изкарват пари, не можеш да вземеш пари в България без негово съгласие... Може да съм го подценил, не съм очаквал да е пуснал такива пипала. Никой не му обръщаше внимание, малко момченце дебело, тук ще му помогнем, там ще го лансираме и отгледахме чудовище“, разказа бизнесменът и напомни, че след като отказал да помага на младия Пеевски, с когото го свързал Симеон Сакскобургготски, той се е обърнал към шефа на „Мултигруп" Илия Павлов, убит през 2003 г., и Доган.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама