Радев и Вучич откриха паметник на светите братя Кирил и Методий

18:04, 23 май 21 / Политика 25 3924 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентите на България и Сърбия откриха паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариброд - един от градовете, в който живее компактно българско национално малцинство в западната ни съседка. Монументът е в двора на гимназията, която също носи името на Светите братя. 

С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси, и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество и как заедно да чертаем нашия общ европейски път“, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд, където българският държавен глава е на посещение днес.

„Днешната среща беше важна и тя показа, че когато за двамата президенти политиката по подкрепа на нашето национално малцинство не е инцидент, а е устойчива, тогава има и резултати. Преди три години на срещата с националното ни малцинство президентът Вучич се ангажира лично с решаването на някои неотложни проблеми. Рязко се увеличи финансирането на медиите на български език. Развитието на нашите отношения трябва да работи в тази посока, че да допринася за всестранното социално-икономическо и духовно, културно, образователно развитие на нашето малцинство“, посочи Радев.

По думите му днес е направена важна стъпка напред, постигнати са много договорености в различни области - от инфраструктура и инвестиции до образование, имена, оказване на помощ - и българската страна се ангажира в по-бърз превод на учебниците, които остава да бъдат доставени за децата тук, съобщи БТА.

В отговор на въпрос за женските фамилни имена и за стандарта на живот в региона, президентът Радев каза, че въпросът за имената е обсъждан и става въпрос за административно решение. Той обясни, че очаква да види по-голяма настойчивост, активност и единство в Националния съвет на българското национално малцинство.

Президентът коментира, че се чувства сред добри домакини. Днес е било решено скоро да пристигне делегация от българското Министерство на икономиката, която да се срещне с Общинския съвет и местния бизнес, за да се уговорят условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Радев е настоял да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен. „Ще се радвам, ако се направи повече, ако сръбската държава прави и влага повече в този регион, но нека не забравяме, че нещата, които чух днес като въпроси и изисквания, чувам и от всяка българска община“, коментира президентът.

От своя страна президентът Вучич каза, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно е само за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния регистър. „Ако някой се опитва да създава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите само приятелски отговор, защото ние ви смятаме за братя“, заяви президентът Александър Вучич, който благодари за добрите отношения на президента Радев, които, по думите му, ще продължат да се развиват.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама