Гръмотевични бури и градушки в половин България

07:00, 26 май 21 25 4705 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за силни гръмотевични бури, значителни количества валежи и опасност от градушки в 14 области на страната. Количества от 25-30 мм се очакват в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, София – град, София – област, Смолян, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Силистра и Разград.

До обяд с до умерен северозападен вятър ще проникне порция хладен въздух, а в следобедните часове вятърът в цялата страна постепенно ще се ориентира от изток-североизток. Максималните температури ще са от около 20 градуса по морския бряг до 30 градуса в крайните югозападни райони.

Над Черноморието ще има разкъсана, предимно висока облачност. След обяд на отделни места ще се развие и купеста. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 18-21 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще е предимно 2 бала, вечерта ще започне да се усилва.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в следобедните часове ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. В отделни райони валежите ще са с голям интензитет и значителни количества. Вятърът от северозапад ще се ориентира от изток - предимно слаб, по най-високите части - умерен от югозапад. Ще е по-хладно с максимална температура на 1200 метра - около 19 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса.

През следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и в четвъртък на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В източните райони, където ще духа до умерен вятър от изток-североизток, ще превали и прегърми само на отделни места. Максималните температури ще са между 23-28 градуса, съобщава НИМХ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама