6,7 млн. лева ще струва вотът в чужбина

14:15, 25 май 21 25 4464 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува в Турция - от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР), цитирани от БНР. 

Служебният министър Светлан Стоев коментира и обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас. Според него това е политическо решение и за да стане факт, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент.

Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство заяви, че не се предлага намаляване на секции.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че общата сума на предсрочните парламентарни избори ще е 57,1 млн. лв., като с част от парите ще бъдат обезпечени над 500 допълнителни секции в чужбина. В сметките обаче не влизат средствата за допълнителните машини за вота, както и за видеонаблюдение. При условие, че няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април, които бяха на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април, като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина и необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама