Ваксинационните сертификати ще бъдат преиздадени

12:50, 27 май 21 25 5358 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ваксинационните сертификати на всички имунизирани срещу Covid-19 у нас ще бъдат преиздадени, за да отговарят на окончателния формат на европейското цифрово удостоверение. Припомняме, че от 1 юли ще се използва цифров сертификат за пътуване в ЕС. Той има за цел да улесни пътуването на всички граждани на общността, докато трае пандемията и ще се издава безплатно. 

Пътуваме в ЕС с COVID сертификат от 1 юли

Това са около 400-500 хил., в рамките на няколко дни ще бъдат преиздадени и след това по новия образец ще бъдат издавани. Има много дълъг гратисен период, в който ще важат старите, което не налага струпване на хората за преиздаване", заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в ефира на „България он еър".

По думите му най-добре е хората да получат новите си сертификати от мястото, където са се имунизирали, но ще могат да ги получат и от офисите на „Информационно обслужване".

За преболедувалите сертификатът важи 6 месеца, докато за ваксинираните няма краен срок засега, но вероятно ще бъде сложен такъв. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама