Прокурорската акция в президентството не влезе в доклада на Гешев

18:32, 27 май 21 25 3491 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор отчете успешна 2020 г. Годишният доклад беше представен лично от Иван Гешев и приет от пленума на ВСС. В него се посочва, че в съда са внесени над 27 000 пpoкуpopcки aктa. Едва 8% са споразумения. Има спад на върнатите от съда дела c осем на сто, а оправданите са едва 2%.

"През изминалата 2020 г. дейността на прокуратурата следва да се отчете като успешна. Въпреки изключителните трудности от обективен характер с оглед пандемията бяха създадени условия за нормалното и срочно изпълнение на служебните задължения на прокурорите, следователите и съдебните служители в защита на правата и законните интереси на българските граждани", се посочва в отчета на прокуратурата.

Нито дума за акцията в президентството

Една от най-скандалните акции на прокуратурата през миналата година – тази в президентството, при която бяха арестувани двама съветници на държавния глава Румен Радев, изобщо не е намерила място в годишния доклад на държавното обвинение. Странната липса бе подчертана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов при обсъждането на документа във Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдията попита защо акцията не фигурира в доклада, но не получи адекватен отговор. Вместо това главният прокурор Иван Гешев го обвини в политическо говорене, пише Mediapool.

И арестът на президентския съветник Илия Милушев е незаконен

Панов подчерта, че операцията в президентството е от висок обществен интерес и би следвало да намери място в доклада.

"Липсата на данни, мълчанието в доклада на главния прокурор по всичко това е просто обяснение, че виждате ли, това е атака срещу независимата съдебна власт, не може да бъде възприето", заяви той, цитиран от БНР.

Гешев обаче отвърна, че това било политически дебат и мястото му е в парламента.

"Живот и здраве, ако някога променим с господин Панов своята битност и не сме членове на пленума на ВСС, може да говорим за такъв политически дебат. Виждам, че имате желание, мястото му не е в пленума на Висшия съдебен съвет", каза той.

Не е ясно докъде е стигнало разследването след арестите на Узунов и Милушев. Обвинителен акт не е внасян. Наскоро към материалите срещу Узунов бяха добавени и тези по проверките за скандала с покупката на джипове в МВР. По тази обществена поръчка европейската служба за борба с измамите ОЛАФ настоя България да върне изхарчените пари заради нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама