Предизборен етюд: Кой ще крепи новата власт?

10:00, 31 май 21 / Политика 25 4751 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Новата власт е на прага. Независимо от подредбата на първите три формации, те по всяка вероятност ще се нуждаят от подкрепа или от някоя от малките партии, или от някоя от традиционните – БСП и ДПС. Като основни претенденти за прескачане на бариерата се явяват „Възраждане“, „Българските патриоти“, БНО (Васил Божков) и отново формацията на Мая Манолова.

Предизборен етюд: новата власт

От Русия с любов

Възраждане

Въпреки понякога гротескното експлоатиране на патриотизма за политически цели, у нас продължава да има патриотично настроени избиратели, които се припознават и гласуват за патриотичните формации. Техният дял на избори от 2005 г. насам е между 5% и 12%. След щурма на АТАКА и нейния последвал залез, нишата, овакантена от партията на Волен Сидеров, бе успешно заета от „Възраждане“ на Костадин Костадинов.

Възраждане“ се явява като по-модерна, по-обрана и изобщо по-рафинирана версия на ранната АТАКА, при това с по-умерен лидерНаред с родолюбивите и ценностните идеи, които предлагат, се появяват и откровено утопични, като например обединение с РСМ и постигане на пълна държавна независимост. По отношение на ЕС и НАТО, от „Възраждане“ настояват за провеждането на референдум дали членството ни в организациите да продължи.

Партията отбеляза 2,45% на априлските избори и е сред основните претенденти за преминаване на бариерата. Голямото предимство пред останалите патриотични формации на сцената е, че е все още необременена политически, а вместо негативите от участието във властта, със себе си носи заряда и енергията на млад политически проект.

Както виждаме при лидерските проекти, тип спасителен пояс (ГЕРБ и НДСВ) и при патриотичните формации, се наблюдава същият кръговрат на партийния живот – един затихва, друг се появява, за да овладее свободните пространства.

За момента няма индикации кои крила в българската политика биха подкрепили от „Възраждане“. По всяка вероятност, както повечето формации от подобен тип, биха застанали зад властта след гаранции за подкрепа за някои от идеите им.

В политиката 2+2 не винаги прави 4: „Българските Патриоти“

След като на априлските избори ВМРО и НФСБ-ВОЛЯ не успяха да прескочат бариерата, очаквано, се стигна до ново „патриотично“ обединение. Този път в него влезе и големият родолюбец, който предлага евтини горива и безплатни лекарствабългарският Навални – Веселин Марешки.

Големият губещ в цялата картина отново е ВМРО, тъй като те имат най-голям потенциал, но ще търпят негативите от своите компрометирани коалиционни партньори. ВМРО е от малкото емблематични организации в българската политика с лоялна база от последователи и гарантиран политически живот.

Дори самостоятелното им явяване да означава повторен изборен провал, това бе единственият достоен ход пред тях. Вместо това, влизат в коалиция с две от най-скандалните и недолюбвани лица в родната политика. Именно това вероятно ще прелее част от умерения патриотичен вот към „Възраждане“, а „Българските патриоти“ ще трябва да разчитат само на твърдия електорат на ВМРО и корпоративния вот от НФСБ и ВОЛЯ.

Не бива да се залъгваме, че коалицията ще събере на едно място гласовете си от предишните избори, в тази си комбинация „Българските патриоти“ са пред угрозата отново да не прескочат бариерата. Ако все пак влязат, един от големите страхове от предходните избори важи с пълна сила – коалицията да се превърне в патерица на ГЕРБ.

Васил Божков

Сред големите изненади на предишните избори бе резултатът (2,95%) на „Българско национално обединение“ (БНО), където присъства партията на Васил Божков „Българско лято“. Нито предварителните проучвания, нито експертите очакваха подобен успех.

Обективните предпоставки зад този резултат са няколко. Някои избиратели виждат във Васил Божков вид възмездие спрямо политическата класа. Новият му образ съдържа мистиката на човек, който знае дълбоките тайни и механизми на властта и притежава нужната информация и компромати, за да осветли престъпленията по високите етажи. В този ред на мисли е интересно защо Васил Божков прекрати изкарването на компромати. Според личните му обяснения е решил да ги запази за друг момент в бъдещето, тъй като поради пристрастната съдебна власт, доказателствата му губят ефекта си.

Освен това образът и участията му успешно увличат част от най-младите избиратели, за които тълкуването на политиката често се изчерпва със задкулисието. Очевидно правилно усетили тази потенциална таргет група, от партията му предложиха привидно младежки идеи, като легализиране на марихуаната.

Не на последно място трябва да вземем предвид и избиратели, които под една или друга форма са били част от бизнес империята на Божков, както и евентуални изборни манипулации, за които обаче липсват каквито и да е доказателства.

И при БНО всичко ще опре до предизборната кампания, като при успешното ѝ провеждане, партията може да намери място в следващия парламент. Влизането на БНО в широка анти-ГЕРБ коалиция след изборите изглежда логичен избор за партията. Проблемът е, че това би сринало легитимността на „Демократична България“ и „Има такъв народ“. Въпреки новия имидж, Васил Божков си остава олигарх със съмнителни връзки с мафиотските среди.

Ще успее ли ревизионистът Манолова?

Очаквано, с резултат от 4,72%, „Изправи Се! Мутри Вън!“ (ИСМВ) намериха място в парламента, след като в продължение на месеци почти нямаше социологическо проучване, което да не ги поставя над бариерата. Логично, в момента на дневен ред е въпросът дали формацията ще премине успешно през още едни избори.

Вероятността да не влязат отново бе значителна преди комисията „Манолова“ да донесе бонус точки за ИСМВ. Но не бива да се заблуждаваме, възможно е шумът покрай разкритията в комисията да не бъде достатъчен. По същата линия на разсъждения преди няколко месеца се твърдеше, че ВМРО ще бъдат в парламента на крилете на македонския въпрос и твърдата ни държавна позиция по това направление. Но не успяха.

Пред ИСМВ има добри перспективи, но все пак влизането им остава под голям въпрос. В случай, че влязат, топлата връзка между Манолова и Трифонов може да стане и официална.

Никой не иска властта му да бъде крепена от консервативно-патриотична левица (БСП)

Последиците от пропуснатата реформа в БСП и невлизането им в крак с естетиката на времето дадоха пряко отражение на последните избори. Докато левите партии в Западния свят се отваряха и либерализираха, и по този начин хващаха вълната на модерните тенденции и младите поколения, БСП, освен че остана ретроградна, навлезе и в една крайно необичайна за една лява партия ниша – тази на консерватизма и патриотизма.

Всъщност чрез пропуснатата си модернизация, БСП остави цяла ниша на непредставени млади ляво-либерални хора, които „Демократична България“ умело овладя през годините. Но това е тема на друг разговор.

БСП се опрости като концепция и стана по-лесно разбираема за средния избирател. Докато преди беше сложна комбинация от олигархични интереси, десни и леви идеи, вътрешна борба, соцносталгия и либерализъм, в момента БСП е далеч по-лесна за разгадаване. Но въпреки това отбеляза крах на изборите.

Оставка на Нинова, въпреки чутовния изборен провал, не видяхме, а опитът за обединение на левите партии бе чудесен имиджов ход, който изпраща добро послание и вероятно ще даде отражение на изборите, макар и минимално. Но идилията за широко ляво обединение остава нереализирана. Като цяло, БСП се намира в състояние на изолация от всички останали партии, а перспективата пред левицата е да го играе вълк единак в парламента.

Единствената константа – ДПС

В много отношения Движението продължава да бъде енигма. Освен константните изборни резултати има и друго сигурно – независимо коя е властта, те ще са добре, не ги мислете. Същевременно засега никой не смее дори да даде индикации за сериозно сътрудничество с ДПС, от тях се бяга като дявол от тамян.

Избори, избори, избори

Моментната картина на тенденциите предполага, че е възможно отново да се стигне до патова ситуация в парламента и да отидем на втори предсрочен вот тази година. Същевременно изглежда вероятно в бъдещия парламент да влязат повече формации спрямо предходния, което би могло допълнително да усложни преговорите за съставяне на ново правителство. Разбира се, в провеждането на предизборната кампания се крие потенциалът да се разместят пластовете. Ако все пак партиите отново не са в състояние да съставят правителство, изходът е ясен – избори, избори, избори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама