Как американски войници атакуваха погрешка цех в пловдивско село

17:15, 29 май 21 25 4008 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Как американски войници атакуваха погрешка цех в пловдивско село - това ще проверява Министерството на отбраната.

Инцидентът е от 11 май, Когато по време на международно обучение военни нахлуват въоръжени и по погрешка в производствена фирма край пловдивското село Чешнегирово

Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Командоси нахлули в производствена фирма и с начосено към персонала оръжие, заставили хората да изпълнят заповеди. Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

Снимка: btvnovinite.bg

Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика „Седал!Седал!“. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето”, разказва пред Нова телевизия Георги Нешев, който работи в цеха. 

Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх”, спомня си колегата му Васко. Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха. След като извършили  т.нар „прочистване“ на обекта, напуснали сградата. От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Случаят е записан от охранителните камери, а работниците очакват извинение и обяснение от Министерството на отбраната.

„Веднага отидох, тъй като имаше учение. Веднага отидох във Военна полиция. Две момчета бяха. Те се обадиха на техен начилник и казаха, че няма как да реагират за това нещо. За мен това е голяма обида. Това е все едно аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен. Все едно ние сме някакви бандити”, смята собственикът Марин Димитров. Мъжът ще търси правата си по съдебен ред и вече е наел адвокат.

Министерство на отбраната и американското посолство се извиниха

Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски, заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов на извънреден брифинг. 

Той обясни, че американските военнослужещи са излезли извън  периметъра на учението, но не е проявено никакво насилие. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Военните са наредили на българските граждани, работещи в цеха, да седнат. До три дни трябва да приключи проверката по случая, предаде БГНЕС.

Министерство на отбраната поднесе своите извинения както на гражданите, които са били в цеха, така и на собственика на фирмата. МО поема ангажимент да обезщети фирмата, ако са нанеси щети.

Междувременно от Посолството на САЩ у нас изпратиха изявление, с което поднесоха извинения на частното предприятие и служителите в сградата. От там категорично заявиха, че по време на действието не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама