Минеков ще спре културните „предприятия“, които са на загуба

17:58, 29 май 21 / Политика 25 3640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър Велислав Минеков ще спре предприятията към Министерството на културата, които носят загуби.

„В Министерството на културата е имало множество от хора, които са били принудени и оставени да не вършат нищо. Само от сценични изкуства загубите са близо 20 млн. лв. за тази година. При този нещастен бюджет на Министерството това е ужасяваща цифра. Има и други загуби от няколко предприятия. Когато ги събера, те минават 100 млн. Решението е чудовищно – да спра предприятията, които носят загуба, обяви проф. Минеков в ефира на Нова телевизия. И допълни: „За съжаление, аз съм тъжен наследник на Министерството на културата”.

„Представете си, че ваш близък е вманиачен и играе хазарт и загубите стават все по-големи, вие какво ще направите? Това някак са законни загуби, законно унищожение”, аргументира се той, без обаче да даде повече конкретика за това кои предприятия ще бъдат спрени.

Минеков обяви, че за разлика от предшествениците си на поста, всяка седмица ще докладва какво се случва в Министерството на културата.

За БНТ, брифингите и „мисирките“

Докато обясняваше как всяка седмица ще отчита свършеното, министърът се обърна с препоръка към водещата: 
„В никакъв случай да не прекъсвате предавания, за да излъчвате моята пресконференция.“ Преди това Минеков също подхвърли, че се надява гостувнето му да не бъде прекъснато от „брифинг на управляващата партия“, защото по думите му това би било изключително обидно.

Минеков прави спецотряд по охрана на културното наследство

Припомняме, че през седмицата Минеков изпрати писма до Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ) с въпроси доколко е в обществен интерес да се спира програма, за да се излъчи брифинг на определена партия. Повод за това стана пресконференция на бившата управляваща партия ГЕРБ миналата събота, заради която БНТ и останалите национални телевизии прекъснаха програмата си.

Миниастърът коментира, че БНТ нe e пaртийнa кaбeлaркa. Cпoрeд нeгo в нaциoнaлнaтa тeлeвизия нe трябвa дa ce дoпуcкa тaкoвa прeкъcвaнe нa прoгрaмaтa, зa дa ce излъчвaт прecкoнфeрeнции нa пoлитичecки пaртии.

„Поискал съм писмен отговор, чакам го, все още не съм поискал оставката (на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков бел. ред.). Националната телевизия е част от системата за национална сигурност, която беше драстично нарушена. В закона е описано кога може да се прекъсне предаване на националната телевизия или радио. Ако определим бившите управляващи като природно бедствие или земетресение - може би да. Но все още такова определение не сме направили. Това е отвратително, не е партийна кабеларка, а национална телевизия. Това действие е безобразие и политическа услуга“, каза днес Минеков.

Служебният министър попита водещата на съботно-неделния сутрешен блок Мартина Ганчева как се е почувствала, когато бившият премиер Бойко Борисов е определил българските журналисти като мисирки. Тя отказа да отговори и отвърна, че го е поканила за да задава тя въпросите.

Бих отговорил от името на Вашите колеги, това е ужасяващо, каза Минеков и даде за пример аналогична ситуация в Италия. Там обаче медиите обявили тогавашният премиер за персона нон грата и след месец и половина той подал оставка. 

Водещата обаче контрира Минеков, че е поканен не да бъдат коментирани не определения, а работата на Министерството на културата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама