Дончева: Кадрови грешки може да костват втори мандат на Радев

10:02, 31 май 21 / Политика 25 4339 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Грешни назначения на служебното правителство и на Румен Радев в сектор „Сигурност“ могат да му костват втория мандат. Това обяви пред БНТ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „Когато става дума за назначаване на шеф на разузнаване и контраразузнаване, това може да коства втория ти мандат, може да коства правителството и може да заложи всички нас т.нар. партии на промяната на точката на дузпата в много неподходящ момент“, каза тя.

Дончева обяви, че се изказала срещу назначението на Пламен Тончев за председател на ДАНС, защото това преляло чашата и било четвърта грешка на Радев. Предишните били назначенията на Пламен Узунов за негов съветник и на бившия началник на НСО Данчо Дяков. За Дончева грешка е било и назначението на Георги Великов за съветник на премиера по сигурността, макар и той да се задържал на поста един час.

Бойко Рашков: Прокуратурата се опитва да спъва работата на МВР

Тезата на Дончева е, че не може хора от териториални структури да оглавяват директно съответните служби преди да са извървяли професионалния си път. Тончев беше шеф на звената на ДАНС във Враца и Кюстендил преди сега да бъде сложен начело на Агенцията. Според нея не можело и шефа на второ РПУ в Пловдив да става съветник на президента. Той може да стане примерно шеф на РПУ в Асеновград, казва Дончева. Тя смята за грешка и назначението на Дяков за шеф на НСО, който сега вече бил зам.-шеф на Бюрото за защита на главния прокурор Иван Гешев.

По нейно мнение може да има объркване с областен управител, дори с министър, но грешки в сектор „Сигурност“ винаги оказват много сериозно влияние.

Иначе според Дончева първите действия на служебния кабинет издават воля и решимост да се започне разграждането на модела установен у нас в продължение на 12-15 години. На въпрос как ще коментира назначението за шеф на НАП, тя обяви, че там ситуацията била под наблюдение как ще се развие, пише „Сега“.

Ние не разследваме нищо в нашата държава, ние събираме клюки, за да притискаме хора“, обяви още лидерът на „Движение 21“ и член на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ като коментар на темата за подслушванията. Според нея начинът, по който служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оповестил анонимните източници, е добър подход като метод на разследване. „Подслушванията са извършвани от различни институции на МВР и на ДАНС и когато вие зададете въпрос само на ръководството, което е поръчвало тези неща, то може да ви отговори по един начин, че никога не е употребявало специални разузнавателни средства“, коментира Дончева.

Новите коалиции в ляво: Tрудният избор пред соцносталгиците и модерните леви

Дончева припомни, че при провеждането на протести и противодействието им винаги е имало изгорени полицейски началници. По думите ѝ е много важно да се разбере кои действия са приемливи, който и да е на власт.

Според нея е важно да се започне сериозна проверка на частните подслушвателници, защото такива има и е известно кой ги контролира. „Това, което трябва да се направи, е ефективен граждански контрол - нормално и истинско бюро за подслушванията“, заяви тя.

Коментирайки скандала с подслушванията, Татяна Дончева посочи, че за властта е много изкусително, като има средства за контрол, да ги използва на всяка цена. „Нужен е ефективен граждански контрол и работещо бюро за контрол на подслушванията. Такова имаше, но ГЕРБ го развали“, обобщи тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама