Китай разреши на семействата да имат трето дете

11:57, 31 май 21 / Свят 25 3797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Китай обяви, че всяка двойка в страната ще има право на до три деца. Одобрението на новата мярка, за която се говореше от известно време, е резултат от данните за демографията на азиатския гигант, който очаква рязък спад на населението още в следващите десетилетия.

Решението бе взето днес на среща на Политбюро, председателствана от президента Си Цзинпин. Не става ясно откога влиза в сила тази мярка.

Любимата ракия на китайския партиен елит е най-скъпата в света

Това е голяма промяна в демографската политика на страната, която позволява в момента семействата да имат до две деца. Решението бе взето няколко седмици след публикуването на резултатите от последното преброяване на населението, пише „Дневник“.

Отвъд тази статистика, която се забави повече от очакваното, има прогнози, според които Нигерия ще има по-голямо население от Китай още в края на настоящия век, а най-многолюдната в момента държава ще регистрира спад до под 780 млн. Част от изготвените за Китай модели сочат, че още преди края на века е възможно 18-годишните да са колкото 85-годишните.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама