Клинт Истууд навърши 91 години, но още не е в десетката на най-дълголетните актьори

19:05, 01 юни 21 / Култура 25 3172 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Звездата от „Мостовете на Медисън“, Клинт Истууд навърши 91 години. Актьорът и режисьор е икона на филмовата индустрия в Америка и докато работата му го превръща в едно от най-важните имена в Холивуд, консерватизмът му - в едно от най-противоречивите. На 31 май той влезе в списъка на най-дълголетните актьори, съобщава RTVE.

91, точно толкова навърши и Джийн Хакман през януари тази година, който сега е следващият на пейката на тази „десетка“ на ветераните на седмото изкуство. Със смъртта на Оливия де Хавилланд на 104 и Норман Лойд на 106 останахме без най-старите изпълнители на класическото кино. Те са последният остатък от златната ера на Холивуд, вечните продукции, които видяха светлината между 20-те и 60-те години и най-красивата ера на киното.

По-младите може да не ги помнят, но това са звездите, които все още пазят спомена за тези години от първо лице: 10-те най-възрастни актьори в Холивуд. Клинт Истууд не се нарежда в тази почетна десетка и е едва номер дванадесет.

Марша Хънт, 103 години

След сбогуването с Оливия де Хавилан и Норман Лойд, в момента Марша Хънт носи титлата на най-дългогодишната актриса в Холивуд на 103 години. Тя е една от последните оцелели от класическото кино и освен актриса, е и модел и активист. Участва в много филми, но кариерата й е белязана и на практика е разрушена през 50-те години от известния холивудски „Черен списък“: в него се посочват, в ерата на „Маккартизма“, членове на филмовата индустрия, които уж симпатизират на комунизма.

Кевин Спейси се завръща на големия екран

През 30-те години тя се включва в борбата с глада, а по-късно помага в приюти за бездомни, подкрепя хомосексуални бракове, повишава осведомеността срещу изменението на климата и работи за мира в страните от третия свят. Това е причината го да загуби много роли и в интервю за Би Би Си признава, че Холивуд е бил в онези години в „момент на политическа параноя“, която никога не е разбирала, но въпреки това е продължила в интерпретацията и никога не е изоставяла своята политическа инициатива. Известна с участието си заедно с Джон Уейн в „Роден на Запад“ (1937), последният филм, в който се появява, е „The Empire State Murders“ (2008).

Нимая Персоф, 101 години

Роден в Йерусалим и имигрирал в САЩ през 1929 г., той е вторият най-възрастен актьор и другото столетие на Холивуд. Той изигра таксиметров шофьор в „Законът за мълчанието“ на Елия Казан и поради внушителния си външен вид играе роли на злодеи. Той се появи в „Фалшивата вина“ на Алфред Хичкок, в „Хардър ще бъде есента“ с Хъмфри Богарт. В края на 90-те години той се отказва от актьорството, за да се занимава с живопис и все още живее в Калифорния със съпругата си Тиа.

Бети Уайт, 99 години

Бети Уайт е една от най-обичаните американски филмови легенди. Тя се превърна в икона на комедията и глобална фигура благодарение на сериала „Златни момичета“, който имаше успех през шестте си сезона. От четирите главни героини Бети е единствената, която все още е жива. Има седем награди „Еми“, последната постигната през 2010 г. като най-добра гост-актриса в „Saturday Night Live“. До съвсем наскоро продължава да участва в забавни роли в комедийни сериали, като „Community“, където дори се осмели с малко рап.

Глинис Джонс, 97 години

Британският аналог на Мерилин Монро, Глинис Джонс е филмова и музикална звезда от 60-те и 70-те. Тя играе Уинифред Банкс в „Мери Попинс“, печели Тони за изпълнението си в мюзикъла на Бродуей „Little Night Music“, написан от легендарния Стивън Сондхайм, и до 1999 г. се появява в почти седемдесет филма и повече от 20 театрални постановки.

Лесли Филипс, 97 години

Той участва в озвучаването на „Хари Потър“ и е един от най-обичаните британски актьори: Лесли Филипс, която е бил ранен през Втората световна война, се появява в „Извън Африка“ и работи заедно с Крисчън Бейл в „Империята на слънцето“ на Стивън Спилбърг. Той продължава да живее спокойно и щастливо с третата си съпруга Сара Кар, за която се ожени малко след смъртта на съпругата си - „Момичето на Бонд“ Анджела Скаулар, която беше диагностицирана с терминален рак, преди да сложи край на живота си на 65 години. Заради подутината, която се появи на носа му, самият Лесли се страхуваше от рак, но туморът се оказа доброкачествен.

Нова комедия на Уди Алън тръгва по кината

Анджела Лансбъри, 95 години

Уникалната Анджела Лабсбъри е известна със своята емблематична роля в сериала „Убийство по сценарий“. Тя получава Почетен Оскар през 2013 г. и е натрупала 6 Златни глобуса, 5 награди Тони и Грами за работата си в различни филмови, театрални и телевизионни продукции. Наскоро се появи с Дик Ван Дайк с малка роля в „Завръщането на Мери Попинс“.

Дик Ван Дайк, 95 години

Вечният коминочистач на Мери Попинс, той започва кариерата си на Бродуей и в комедийния сериал „Шоуто на Дик ван Дайк“, за който печели награда Еми. Изпълнен с харизма и гений на физическа комедия, той участва в музикални комедии като „Целувка за птичка“ или „Чити Чити Банг“ и през 2018 г., На повече от 90 години участва в „Завръщането на Мери Попинс“. Въпреки че от 2013 г. страда от симптоми на дегенеративно заболяване, той води нормален живот. През август същата година пешеходец го спаси от горящата му кола, но актьорът не пострада.

Ева Мари Сен, 96 години

Тя е най-дълго живялата актриса, спечелила Оскар, запълвайки празнината, оставена от Оливия де Хавилланд. Благодарение на „Законът за мълчанието“, филмът, с който тя дебютира в киното с Марлон Брандо, преди да работи с Пол Нюман по „Изход“ и с Алфред Хичкок „Смърт по петите“. Тя се появява в „Титаник“ и последният й филм „Зимна приказка“ е заснет през 2014 година.

Мел Брукс, 94 години

Комедийната икона Мел Брукс, сценарист, актьор и режисьор, създал „Продуцентите“, „Мистерията на дванадесетте стола“ или „Младият Франкенщайн“, е една от живите легенди на жанра. В основата на телевизионната продукция „Суперагент86“, той е награден с Ордена за изкуство и литература, с ранг на рицар. Той е един от малкото хора, които са получили Оскар, награда Еми, Тони и Грами“, което е известно като „EGOT“. Успели са само петнадесет души, включително Упи Голдбърг и Куинси Джоунс.

Сидни Поатие, 93 години

Роденият на Бахамите актьор, филмов режисьор, писател и дипломат, Сидни Поатие е първият афроамериканец, който спечели Оскар за най-добър актьор за работата си в „Лилиите на долината“. 38 години по-късно, през 2002 г., той получава и почетния Оскар като признание за цялата си кариера, която включва повече от 50 филма. След тежко детство и младост, в които той трябва да се бори, за да си изкарва прехраната, е допуснат на Бродуей и прави скок към киното от ръката на Джоузеф Л. Манкевич. Той е написал две автобиографични книги, разказващи неговата история и подчертаващи духовния живот.

Джийн Хекман, 91 години

Киното го призовава късно, но бързо го улавя. Джийн Хакман, номер 11 в списъка с най-дълголетни актьори, се оказва само няколко месеца преди Клинт Истууд. Работил е с легенди като Франсис Форд Копола, Алън Паркър и Майк Никълс, завинаги отбелязвайки киното от 70-те: някои от най-важните му роли са в митичната „Френска връзка“ (с която печели първия си Оскар за най-добър актьор), „Супермен“, „Непростимо“ (филмът, за който получава втория си Оскар) или „Кланът Тененбаум“ от Уес Андерсън. В допълнение към наградите Оскар, той е получил четири Златни глобуса и две награди BAFTA, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 AnthonyHiz 16:52, 16 мар 22

Услуги PhotoShop:
Низкие цены и высокое качество исполнения!!!
Работа со слоями/масками
Смена фона/композиции
Коррекция изъянов на фото (фигура/лицо, лишние/недостающие элементы/выравнивание/деформация)
Создание реалистичных коллажей, работа с освещением/цветом/фильтрами.
Макеты сайтов, шапки для групп VK, аватарки инстаграмм и так далее...
Все что касается фотошопа - это ко мне!
Обращаться в телеграмм Dizaynmaks
Обработка фото,

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама