Парите за свлачища - платени, проектите - неизпълнени

16:28, 01 юни 21 / Политика 25 2097 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парите за свлачища са платени, но проектите не са изпълнени. Това показва проверка на „Автомагистрали“ АД, назначена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Припомняме, че в комисията по ревизията към 45-ото Народно събрание бяха изказани твърдения, че държавното дружество е изпълнявало проекти за милиарди, без реално да разполага с достатъчно техника и персонал.

430 млн. лв. са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. От тях 231 млн. лв. са преведени на дружеството „Автомагистрали“, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 млн.лв.

Тези договори касаят 84 обекта, към днешна дата обаче от тях е изпълнен само един - срутището до Рилския манастир, за който са похарчени 6 млн. лв. Останалите 182 млн. лв. все още са във фирмите подизпълнители, въпреки че за останалите обекти няма издадено нито едно разрешение за строеж.

Уволниха и шефа на АПИ

Именно разплащането с подизпълнителите преди началото на стротелните дейности е причина за освобождаването на ръководстовото на АПИ. „Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж“, обясни министърът и посочи, че е било възможно финансирането да не се отпуска предварително. 

„Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора“, допълни министър Комитова, цитирана от БНТ. В същото време обаче заплатите в АПИ са увеличени повече от два пъти за 4 години.

От „Автомагистрали“ обявиха заплатите си?

Министърът обяви, че след края на проверката е поканила на среща всички фирми, получавали средства въз основа на договори с „Автомагистрали“, но нито една фирма не се е появила на тази среща

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама