Божков благодари на САЩ, че обърнали внимание на сигнала му

16:28, 03 юни 21 / Политика 25 2085 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесменът Васил Божков благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му. „Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов“, написа той във Facebook.

САЩ: Санкциите не са политическо действие

Коментарът му идва часове, след като държавата обяви, че налага санкции на шестима българи, включително и на самия него.  „От всички засегнати от хунтата аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции“, посочи лидерът на „Българско лято“.

САЩ наложиха санкции на Пеевски и Божков

По-късно от партията на Божков изпратиха и официална позиция, в която се посочва, че е озадачаващо, че „организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация“.

Видно е, че САЩ едновременно са използвали моя собствен сигнал срещу мен, като в същото време са го интерепретирали напълно погрешно. Българското законодателство прави ясно разграничение между подкуп и рекет. В Наказателния кодекс има ясна категоризация на това, какво е принуда, какво е изнудване и кой, как и при какви обстоятелства следва да носи отговорност за подобни деяния.

Напомням и че НК съдържа разпоредбата на чл. 306 НК, която гласи, че „не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, … да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта”.

Американската служба се позовава на българската прокуратура с думите: „В своето разследване Прокуратурата на Република България установява…”

Налага се да напомня, че в България, с всичките ѝ дефицити на правова държава, прокуратурата не установява. Това прави единствено и само съдът. Подобен е и процесът на доказване на вина в САЩ, където също важи презумпцията за невиновност до безспорното доказване на противното. На практика американската агенция твърди следното: „Гешев установи, че… и затова ние предприемаме действия срещу Божков”.

В тази връзка трябва да се отбележи, че съдът в Обединените арабски емирства, след като се запозна с всички предоставени от българската прокуратура материали във връзка с повдигнатите срещу мен обвинения, се произнесе, че няма доказателства за извършени от мен престъпления и отказа моята екстрадиция“, посочва още в позицията си Божков.

По-късно през деня Божков даде пресконференция, на която отговаряше на въпроси за журналисти. Относно твърденията, че е дал подкуп от 10 хил. лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, бизнесменът коментира, че в свой сигнал е посочил, че не е имал връзка с шефовете или служителите на ведомството.

Този достъп беше спиран много ревниво от Влади Горанов. Единствените комуникации за хазарт са били през него“, уточни Божков. На въпрос от bTV дали е плащал – той потвърди и посочи, че има доказателства за това. „Когато спрях да плащам, видяхме какво се случи. Започнах да плащам, след като ГЕРБ направиха поправката в Закона за хазарта, от 2014 г. до 2020 г.“, заяви Божков.

Той подчерта, че не е подкупвал политически лидери, а бил рекетиран от Бойко Борисов. Бизнесменът заяви, че има чадър върху лидера на ГЕРБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама