В Германия започва експеримент - не работиш, но получаваш пари да живееш

19:31, 03 юни 21 / Свят 25 3263 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От 122 късметлии в Германия, подбрани измежду над 2 милиона кандидати, ще получават в продължение на три години по 1200 евро месечно - без да вършат нищо за това. Целта е да се проучат евентуалните ползи от изплащането на безусловен базов доход (ББД).

Участниците в пилотния проект не бяха задължени да доказват, че имат нужда от парите. Освен това през следващите три години те ще могат да работят - каквото и колкото си искат. Но само ако желаят, разбира се. Срещу парите, които получават, те не са длъжни да вършат нищо друго, освен в хода на проекта да попълнят седем формуляра. В проекта участват още 1380 души, които също всеки шест месеца ще попълват въпросници, но за това сътрудничество ще получават само хонорар, а не ББД. Всички участници са избрани по случаен признак, предаде „Дойче веле“.
 
Парите идват от около 150 000 частни дарители. Участниците не трябва да декларират данъци за 43 200 евро, които ще получат през трите години. Ще бъдат дарени общо 5,2 милиона евро, финансирани от сдружение с нестопанска цел в Берлин.
 
Организаторите на „Моят основен доход“, както се казва асоциацията, са убедени, че даването на пари на всички граждани без условия би решило много от проблемите на днешния живот. Например, хората не биха почувствали натиск, за да трябва да спечелят достатъчно пари, за да оцелеят. Хората биха били по-свободни, по-креативни и като цяло по-щастливи.
 
„Анализираме какво правят хората, когато имат материална сигурност в продължение на три години“, казва директорът на изследването Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания (DIW). „Харчат ли парите или ги спестяват като финансов резерв? Спират ли да работят или работят по-малко? Стават ли по-социални и даряват ли повече?" Всичко това може да се определи в този велик експеримент, обяснява Шуп. Промените в нивото на стрес дори могат да бъдат проверени, като се използват проби от коса от някои хора. Те могат да имат по-малък натиск благодарение на основния доход.
 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама