След санкциите: Борисов поема вината за Манолев, но не и за Пеевски и Божков

12:51, 03 юни 21 / Политика 25 2848 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ може да поеме вина за санкционирания от САЩ Александър Манолев. Но той е отстранен от поста зам.-министър на икономиката, след като е избухнал скандала с къщите за гости. Това обяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на пресконференция, след като САЩ наложиха санкции на шестима българи и 64 фирми.

САЩ наложиха санкции на Пеевски и Божков

Борисов обаче отрича да има каквито и да е отношения с други двама от санкционираните – Делян Пеевски и Васил Божков. „Моите отношение с Пеевски отдавна съм ги заявил. Те са чисто политически и винаги са били свързани със смесените райони. Нито имаме общи фирми, нито общ бизнес“, обяви лидерът на ГЕРБ. Разговорите между тях били или в Министерски съвет, или в Бояна, а последната им такава среща била отдавна „много месеци назад, седем-осем-десет“. Борисов каза още, че партията му не е получила и стотинка от Васил Божков.

Бившият премиер отрече да има общо и с бившия зам.-директор на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. „Захариева го е уволнявала 2 пъти. Аз с него не съм се виждал. Другите даже няма да ги коментирам - по време на нашето управление някои от тях бяха арестувани“.

Пред медиите той подчерта, че подкрепя наложени от САЩ санкции и се надява и българските институции да се задействат. Борисов разкри, че от месеци се е работило с американското посолство по санкции въз основа на закона „Магнитски“. Той припомни, че за всички заемани от него постове -  от главен секретар на МВР до премиер, е избиран именно заради борбата му с корупцията.

САЩ: Санкциите не са политическо действие

В опит да смекчи удара от доклада на САЩ Борисов посочи, че във вчерашния ден ЕК е обявила много важни новини за България - че страната е готова за Шенген и, че е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс.

Борисов опита да прехвърли „горещия картоф“ със санкциите на президента и служебния кабинет. Той поиска от Румен Радев да обясни защо в кабинета си има членове на партията на Божков, визирайки началника на кабинета на вътрешния министър, която вчера подаде оставка. Новото острие на ГЕРБ Даниел Митов пък посъветва присъстващите журналисти да попитат кога Бойко Рашков ще последва примера на началника на своя кабинет и ще си подаде оставката.

Борисов анонсира, че ще оглави листите на ГЕБ на предсоящите избори в Пловдив и в 25 МИР в София. Митов пък ще е водач в 24 МИР в столицата.

Манолев: Нямам обяснение защо САЩ ме споменават

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев обяви, че няма обяснение защо името му е включено в този списък. „Повече от 2 г. нямам нищо общо и с българската политика. Като заместник-министър на икономиката аз не съм имал никакви правомощия да взимам каквито и да е решения, свързани материален интерес на държавата. Дори водените дела срещу мен са в лично качество за обстоятелства, които са се случили, преди да заемам публичен пост.“, коменитра той пред bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама