Експериментът на ЦИК: Жените гласуват по-бързо и ловко от мъжете

15:50, 03 юни 21 25 2193 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пробното машинно гласуване в Сливница и в Доброславци миналата седмица показва, че средно за час гласуват около 50 човека без интензивно натоварване. Средното време за гласуване е било 1:09 минути, съобщиха пред журналисти Цветозар Томов и Росица Матева от Централната избирателна комисия.

Най-бързо гласуват младите хора и тези с висше образование, а най-бавно - избирателите с по-малко от средно образование и по-възрастните. Жените гласуват по-бързо и ловко от мъжете.

Статистически най-трудно с машината за гласуване се справя мъж над 70 години, с по-ниско от средно образование, живеещ на село или в малък град и без предишен опит с този метод на подаване на вота, посочи Цветозар Томов, цитиран от БТА.

Провеждат още три пробни гласувания в София

Тази неделя ще има пробно машинно гласуване, в столичните райони „Люлин“, „Триадица“ и „Подуене“.

Пробното машинно гласуване ни дава основание за умерен оптимизъм, че хората могат да се справят с този нов начин на упражняване на вота, каза Томов. Важно е да има разяснителна кампания, за да се преодолеят психологическите затруднения, добави той. Не очакваме да има проблеми при секциите с 300 и 500 избиратели. В секции, където има 500 и 700 души, може да се гласува без съществен риск за опашки, но е възможно да има часове със струпване на повече хора. В най-големите секции ще има повече от едно устройство за гласуване.

ЦИК установи, че е важно избирателите да имат досег с машините преди изборите. Хората, които гласуват веднъж с машина, установяват, че е много лесно и казват, че е като ползване на банкомат. Когато веднъж се мине през процедурата на гласуване, хората се успокояват, заяви Томов. Ще има симулатор на гласуване и искаме той да е съответстващ на реалното гласуване, добави Матева. На миналите избори партиите са били разположени на три електронни страници, сега е възможно да са две страници, - защото партийните субекти вероятно ще са по-малко, каза Томов.

По закон не може да има едновременно машинно гласуване и с бюлетини. Ако се спре машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели, само тогава ще се продължи с бюлетини.
ЦИК може да купи още 1500 машини за гласуване и общият им брой ще е 11 100. Секциите с над 300 избиратели, където ще се гласува машинно, са 9400 секции, за чужбина ще са нужни около 300 устройства, тоест остават около 1400 машини, каза Томов. Това обаче са ориентировъчни цифри, допълни той.

Над 30 хил. заявления за гласуване в чужбина

В ЦИК вече са подадени 29 142 заявления за гласуване извън страната. Почти 11 000 са от Турция, 5800 са от Великобритания, 4000 от Германия и 1500 от Испания. Министерството на външните работи ще изпрати машини за гласуване чрез дипломатическите представителства.

Централната избирателна комисия следи развитието на епидемията, надяваме се да има по-малко карантинирани хора, каза Томов. Рано е за количествени оценки, но когато изборите наближат, ще се прецени дали подвижните СИК ще са достатъчен инструмент за гласуване на тези хора. Няма промяна в начина за гласуване на карантинираните, спрямо изборите през април. Новото е, че има възможност да се подава заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите, но при условие, че в съответната община има подвижна СИК.

Търсят се и възможности за организиране на гласуването на хората, които на 11 юли са на почивка на хотел, каза още Росица Матева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама