Сменят ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“

18:04, 04 юни 21 25 2817 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сменят ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, след като в двете лечебни заведения бяха открити серизни нарушения.

Лозенец

Здравният министър освободи настоящия Съвет на директорите на болница „Лозенец“ и назначи нов до провеждането на конкурс. До смяната се стигна, след като проверка в лечебното заведение откри данни за източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати.

Изпълнителен директор на болницата ще бъде доц. д-р Радосвет Горнев. От 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, с множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Председател на Съвета ще бъде адв. Ивиян Симеонов. Тойе юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право. В новия Съвет на директорите влиза още Орлин Недев. Той е магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия, съобщиха от здравното министерство.

„Александровска

Ръководството на „Александровска“ болница също беше сменено. Новият изпълнителен директор на болницата е д-р Атанас Атанасов, а за председател на Съвета е избран проф. Румен Стоилов. Третият член на Съвета на лечебното заведение е Гергана Андреева - Сотирова.

Д-р Атанас Атанасов е лекар, завършил МУ София, със специалност Хирургия, както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава богат мениджърски опит в управлението на общински и държавни лечебни заведения.

Проф. Румен Стоилов е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В периода 2006 – 2008г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професор е в катедра „Ревматология“ на МУ София.

Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че проверка, назначена след сигнал на началника на очната клиника доц. Александър Оскар за непрозрачно харчене на пари, показа множество нарушения в лечебното заведение. От одита стана ясно, че дълговете за 2020 г.възлизат на над 60 млн. лева, а пари са били отпускани от Съвета на директорите, без да е имало събрания, на които решенията да бъдат обсъждани от всички в борда.

Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

Проверката показа още, че трайната тенденция за задлъжняване започва през 2013 година, когато ръководството е поверено на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Самият Ангелов обяви, че целта на цялата проверка е именно неговото дискредитиране, но по този начин ще бъде унищожена цяла болница.

Вчера ръководството на „Александровска“ болница обяви състоянието ѝ за стабилно въпреки натрупаните дълговете.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама