Каракачанов обвини служебното правителство, че опитва да компрометира бивши министри

13:30, 04 юни 21 / Политика 25 2703 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов не беше добре подготвен и се подведе. Това каза бившият вече военен министър Красимир Каракачанов в отговор на изнесените от Панайотов вчера твърдения за работата на ведомството. 

Според данните, над 90% от сключените договори от „Инфраструктура на отбраната“ са направени директно с конкретни фирми, без обществени поръчки. Авансите пък са били без срок. Панайотов твърди и че ведомството е дало 36 хиляди лева на фолклорна телевизия, собственост на кандидат-депутат от ВМРО. Резултатите от направените проверки вече са изпратени на прокуратурата.

Каракачанов твърди, че проверката не е била възложена от Панайотов, а от самия него за периода от 2018 до 2019 г. Имало е сигнали за нередности и е сезирал прокуратурата. По думите му на 5 май тази година е написал резолюция на този доклад и го е изпратил за допълнителни компетенции.

Той отхвърли всички обвинения за злоупотреби във военното министесрство и заяви, че според него служебното правителство се опитва да компрометира бивши министри от предишното управление с ваденето на истини и полуистини. „По отношение на Министерството на отбраната им пожелавам приятно ровене“, каза бившият военен министър. 

Обществените поръчки

Красимир Каракачанов подчерта, че не е възлагат директно обществени поръчки, защото във ведомството има вътрешни правила, които е следвал и които са били въведени много преди той да поеме управлението. 

По думите му за всички фирми за инфраструктура се изисква сертификат за класифицирана информация, която стеснява броя на фирмите, които могат да участват. Освен това поръчките в сектора изискват да се ползват специфични разпоредби от Закона за обществените поръчки – основно чл. 20, ал. 6, който разрешава директно възлагане на поръчки. Той обясни и че е използван капацитетът на фирми, с които министерството е работило отдавна. 

Бившия министър посочи още, че действията са му продиктувани от това, че е гонел конкретни срокове. Ако до 2022-2023 не бъде готова инфраструктурата за изтребителите F-16, те няма да бъдат докарани у нас. Това от своя страна е щяло да доведе до плащането на неустойки. 

Проекта за модернизация 

Каракачанов подчерта и че проектът за закупуването на нови кораби бил от 2016 г. По време на неговото управление само е актуализиран, като е било добавено ДДС към цената. Той увери, че корабите трябва да пристигнат след 2025 г. 

По думите му закупуването на боеприпаси е отделен проект. „Никой не купува боеприпаси предварително, както и никой не си купува зимни гуми 4 години напред, преди да има кола. Аз никога не съм поставял под съмнение военната експертиза, за това съветвам и Панайотов да ги слуша… Да откриваме топлата вода след 20 дена служба е прибързано“, изтъкна Каракачанов в задочното си обръщение към служебния министър.

Бойната машина

Проектът за бойна машина не е провален, а спрян, защото фирмите са предложили много скъпи оферти. Да възложим проекта на наша фирма или да възложим на чужденци като извадим парите от бюджета. Новият министър трябва да се реши по кой път да се върви“, посочи Красимир Каракачанов. 

Луксозните автомобили

„Всички знаете с какъв автомобил се придвижвам - модел от 1996 година на 400 000 км. На началника на отбраната е от 2002 година. Ние искахме да дадем пример, че не сме ние приоритетът. Препоръчвам на моя приемник да слезе от луксозната кола на НСО и да се повози на „Мерцедес“-а, който ползвах. Не съм ползвал автомобил на НСО, а само стари автомобили на МО“, каза той, като подчерта, че изнесените твърдения от Панайотов са елементарна популистка спекулация, която му е внушена. Каракачанов подчерта, че не се е возил на автомобил на НСО нито като зам.-председател на НС, нито като министър на отбраната. 

„Бъди войник“

Според него е грозно внушение, че кампанията не е успешна. Той подчерта, че армията е доволна от кампанията, а за едно място са се явили в Благоевград 8 човека преди дни. 

Фолклорната телевизия

Бившият военен министър обясни и за фолклорната телевизия, която по думите му е излъчвала 30-минутно предаване за 500 лева. За месец били пускани по 4 предавания. Той отбеляза, че филмите били предоставяни след това безвъзмездно на военния телевизионен канал плюс други програми.

Аз не виждам нищо нарушено и неморално. Не виждам какво против може да има министър срещу българския фолклор, след като една чалгаджийска телевизия е втора политическа сила. Чалгата или българският фолклор е по-важен? Тук не става въпрос за фолклорна телевизия, а за телевизия с много широк спектър на интереси“, изтъкна Каракачанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:43, 04 юни 21

Абе тропчо я се скрий

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама