Коронавирусът у нас: Започна издаването на зелени сертификати и за преболедувалите

16:45, 05 юни 21 25 2822 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от „Информационно обслужване“.

Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от сайта. За целта не е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП). Изтеглянето става от секция „Аз и моето семейство“.

Още в първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували вече получиха своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати. Броят на преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000. 

Преболедувалите COVID-19 трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап са налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19 лице. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни през втората половина на юни.

Ваксинационни пунктове на открито в цялата страна

Днес и утре регионалните здравни инспекции в цялата страна са организирали изнесени ваксинационни пунктове на открито.

В тях всеки, който иска, ще може да се имунизира срещу COVID-19 като избере вида ваксина, която да му бъде приложена. На място ще се издават и ваксинационни сертификати на лицата, при които ще се поставя втора игла или еднодозовия препарат „Janssen“.

Изнесени пунктове ще има в градовете Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново, както и на обявените вече места в София. В Габрово мобилни екипи ще поставят ваксини в отдалечените села на областта.

Графикът за работата на ваксинационните центрове на открито може да видите тук.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 157 нови случая на коронавирус при 14 275 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 1,09% от взетите проби са дали положителен резултат. 7 733 от тестовете са антигенни, като положителни са 80. 6 542 са по метода PCR, като положителните са 77.

Най-много нови случаи има в София - 29. След това се нарежда Пловдив с 16. Отново три са областите без нови случаи - Кюстендил, Силистра и Сливен.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 419 337Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 15 596. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 2 629, от които 293 са в интензивно отделение. Общо 13 424 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е 660 души, така общият им брой достига 385 931. 

Жертвите на болестта у нас са 17 810, 18 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени общо 1 450 850 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 21 757 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 616 035.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама