Рашков обвини Борисов, че спасил свой министър от влизане в затвора

12:15, 05 юни 21 / Политика 25 2845 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият премиер Бойко Борисов е спасил свой министър от влизане в затвора, като оказал натиск върху свидетел по дело. Това твърди служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ вчера вечерта. Той уточни, че случаят е от 2009 г., когато на власт е първият кабинет на Борисов.

Припомняме, че преди седмица Рашков обяви, че ще сезира прокуратура за действията на бившия премиер. Той сподели, че се е срещнал с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. Вътрешният министър обаче не пожела да назове името на свидетеля, за когото уточни само, че е бизнесмен. Борисов от своя страна отхвърли обвиненията. 

Рашков твърди, че след заплахата от страна на Борисов свидетелят е бил принуден да се яви отново пред съдия да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това. По делото е имало данни за извършени престъпления от един от министрите на Борисов. На практика Борисов се е застъпил за него. За да не отиде на съд, е принуждавал този човек да оттегли своите показание, въз основа на които министърът щеше да влезе в затвора. Става дума за 200 хил лева към онзи период“, обясни Рашков.

Вътрешният министър уточни, че в крайна сметка „делото е било смачкано от следствието и прокуратурата“. То обаче е архивирано в Софийска градска прокуратура, допълни Рашков. Въпреки че преди седмица даде заявка, че ще внесе сигнал в прокуратурата по този случай, това най-вероятно няма да стане. Той предложи държавното обвинение да се самосезира след казаното от него.

Аз не вярвам на прокуратурата под това ръководство. Иван Гешев е продукт на обявените от САЩ за корумпирани лица. Не желая да изпращам материали по делото, защото нямам доверие на главния прокурор. Гешев на практика предаде независимата прокуратура и я подчини на политическата власт в лицето на Борисов. С такива като Гешев, които не спазват Конституцията, не мога да имам нищо общо. Нямам работа с този главен прокурор“, допълни той.

Рашков коментира и срещите на Гешев с новите шефове на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП). Преди да се разбере за тях той заяви, че те са били извикани на разпит. „Това беше етюд, изигран от Гешев. Първо им се е обадил следователят, а след това секретарката на Гешев. Заради това срещата им с главния прокурор били отложена с час-час и половина. Видял съм лично призовката на зам.-директора на „Вътрешна сигурност“, каза още Рашков.

По думите му в последните 2 седмици служители на МВР са получили устни указания от прокурори незабавно да изпратят на прокуратурата материалите, с които разполагат по отношение на използваните специални разузнавателни средства (СРС). Той обясни, че назначената от него комисия, която трябва да провери дали са подслушвани политици от опозицията, не може да проверява материали, които са в прокуратурата. „Целта е да бъдат скрити следите“, добави Рашков и уточни, че скоро ще има нова смяна на високо ниво в МВР, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама