Американските компании в България постоянно се оплаквали от корупция

13:50, 05 юни 21 / Политика 25 2716 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В скорошно проучване на „Евробарометър“ се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция, заяви американският посланик Херо Мустафа в позиция, изпратена до „24 часа“.

Това е първият ѝ коментар след налагането на санкциите от страна на САЩ срещу шестима българи и 64 фирми заради участие в корупция. Сред тях са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, който доскоро бе и депутат, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина.

Правителството с черен списък на свързаните с Пеевски и Божков

Тя отбеляза, че наложените санкции, представляват 25% от всички мерки по глобалния закон „Магнитски“. По думите ѝ мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията. „Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно. Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние“, допълни американският посланик, като подчерта, че България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол. Тя подчерта още, че и американските компании в страната са станали жертва на корупцията.

Прокуратурата ще разследва Пеевски заради санкциите от САЩ

Американският дипломат коментира и предното правителствоБългарското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама