Наказаха победителя в Софийския маратон заради допинг

16:20, 05 юни 21 / Спорт 25 2356 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Победителят в маратона на София Юсеф Сбаи е със спрени състезателни права за четири години заради употреба на допинг, обяви Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU). Решението идва след положителния резултат на мароканеца за еритропоетин (EPO).

Сбаи триумфира в Софийския маратон, който се проведе на 11 октомври, с нов рекорд на трасето (2.13.03 ч.). С допинг беше хваната и победителката при жените в състезанието - украинката Виктория Хапилина. Тя също е със спрени права за четири години.

Наказанието на Сбаи започва да тече със задна дата от 16 ноември 2020 г., когато е отворена пробата. Всички негови резултати от 11 октомври са анулирани. Сбаи има право да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд в рамките на 30 дни.

С победите си Сбаи беше обявен и за носител на премията от 15 000 лева за 2020 г., връчваща се в подкрепяната от министерството на спорта верига маратони „Бягането като начин на живот“ (София, Варна и Стара Загора). Организаторите ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics), преди да пренаредят класирането и наградите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама