Почина бившият американски посланик в България Джеймс Пардю

10:05, 06 юни 21 / Свят 25 2465 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю (2002 – 2005) е починал в сряда на 77 години, съобщава Аrkansasonline, цитирана от БГНЕС.

Той бе сред най-активните американски дипломати на Балканите.  Пардю бе част от екипа на друг голям американски дипломат Ричард Холбрук. Двамата участваха в изработването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г., което сложи край на войната в Босна и Херцеговина.

Пардю: Властта в България е по-меката версия на Путин

Пардю участва и в изработването и подписването на друго споразумение на Балканите - Охридското, което пък сложи край на едногодишния конфликт в Македония през 2001 г. Той води преговори и със сръбския диктатор Слободан Милошевич по време войната в Косово.

Преди дипломатическата си кариера в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник. Джеймс Пардю имаше бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.

Джеймс Пардю: Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България

И след оттеглянето си от активната политика той продължаваше да коментира и анализира събитията на Балканите, включително и в България. 

Пардю критикуваше много остро разпространението на корупцията по високите етажи на властта. Една от последните му коментарни статии, посветена на България, призоваваше ЕС да подкрепи гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов. Тогава дипломатът посочи, че бившият премиер е „преминал точка, от която няма връщане“.

Бившият посланик на САЩ в България: Тръмп и Борисов много си приличат

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама