Кирил Петков твърди, че червени лампички като в ББР светват и за ремонтите на язовири

12:20, 06 юни 21 / Политика 25 3181 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лапмпички пак ми светят като в ББР. Това обяви икономическият министър Кирил Петков в ефира на БНТ, след назначена от него комисия. По думите му още днес ще посети няколко от тези язовира. 

Служебният екоминистър заварил 10 млн. дефицит в бюджета на МОСВ

Последно, в края на миналата година БСП поиска Сметната палата да провери и дейността на държавната компания „Монтажи“. Преди повече от две години тя получи чек от 500 млн. лв. от споменатата ДКК за „спешен“ ремонт на 418 язовира. Министър Кирил Петков обаче обяви, че сумата е 600 млн. лв. 

ДКК и  „Монтажи“ са под шапката на едно и също министерство - на икономиката. Законът за обществените поръчки им дава право чрез т.нар. in-house възлагане да си взаимодействат. Този модел беше генерална репетиция за въвеждането на схемата „Автомагистрали“ за строителството на магистрала „Хемус“ няколко месеца по-късно. Дейността на „Монтажи“ е обвита в пълна мъгла – така бе при предишния икономически министър Емил Караниколов, и продължава при настоящия Лъчезар Борисов. Това се случва въпреки решението на съда да бъде предоставена информация. От телевизионно участие на Лъчезар Борисов в края на октомври 2020 г. стана ясно, че за повече от две години не е ремонтиран нито един язовир. Открити са строителни площадки за 82 обекта, чийто ремонт ще струва 195 млн. лв., каза тогава той.

След скандала с Ревизоро: два земеделски язовира станаха питейни

По принцип под шапката на ДКК са 17 държавни фирми с различна дейност - от военните заводи, през ликвидиране на стари мини до производство на млечни продукти и маркетингови проучвания. така консолидационна компания управлява огромен финансов ресурс. Собственият капитал на дружеството е около 1.2 млрд. лв., а на управляваните активи - около 1.5 млрд. лв. А преди дни Кирил Петков обяви, че ще смени ръководството на ДКК, което публично никога не се е появявало, а компанията дори няма интернет сайт, въпреки че по документи управлява активи за милиарди, припомня Mediapool.

ББР само за малкия и средния бизнес

Битката Българската банка за развитие да заработи само за малкия и средния бизнес изглежда е завършена, заяви министърът на икономиката, като отбеляза, че от 4 юни се вписа новият Устав на ББР. Никой от тази банка не може да дава по 100 милиона кредит оттук нататък, уточни той. Призовавам всички да следят устава. когато аз вече не съм в това министерство, моля ви се следете този устав, защото ако махнат тази лимитация, шансът някой да раздава по 100 милиона лева кредити е голям. Това в момента е приключило и няма шанс“, призова Петков.

БНБ започва надзорна проверка в Българската банка за развитие

Министърът изрази надежда, че БНБ още тази седмица ще одобри новите кандидати за надзор, защото вече е предложил подходящите според него. „Те са със страхотен опит, работили са в най-добрите банки и консултантски компании, с много добро образование и те чакат в момента одобрението от БНБ. Ако успеем да имаме това одобрение, ние веднага вкарваме този нов отбор“, обясни още Петков, като изтъкна тяхната важност. „Държавата е вкарала 1,4 млрд. лева от нашите пари. Кой решава и как решава накъде да се насочват тези пари е ужасно важно“, каза министърът.

Проверява се и спорна практика в Агенцията за експортно застраховане

Петков отбеляза, че неговата следваща цел от понеделник е свързана с Българската агенция за експортно застраховане, която по думите му има голяма свързаност с Българската банка за развитие.

Българската агенция за експортно застраховане също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче забелязвам, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, коментира още Кирил Петков. „Това означава, че потенциално можете да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем оттам. Идеята е на изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, има голяма свързаност“, обясни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама