Ердоган очаква повече от ДПС на изборите в България

19:50, 06 юни 21 / Свят 25 3761 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие делегация на ДПС, водена от председателя на движението Мустафа Карадайъ, съобщи пресслужбата на партията.

В делегацията участват и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и евродепутатът Илхан Кючюк. Срещата е била в имението „Вахдеттин“ в Ченгелкьой и е била закрита за медиите.

Според информация от турското държавно радио партията на Ердоган, очаква от ДПС „по-голям успех на насрочените за 11 юли избори“. Оттам се позоват на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш. Радиото цитира и следното изказване на Куртулмуш след срещата му с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ: Турците в България, които са част от нашата нация, всъщност изпълняват ролята на цимент, който осигурява спояването отношенията между България и Турция. Като цяло ние водим добри отношения с България и досега продължаваме да работим без никакви проблеми“, пише „Сега“.

На предните избори на 4 април ДПС получи 10.51% подкрепа, или 336 306. Това ѝ отреди четвъртото място в парламента. 

Ердоган беше придружен от външния министър Мевлют Чавушоглу, директора на президентската комуникационна служба Фахретин Алтун, говорителя на президента Ибрахим Калън, говорителя и зам.-председателя на Партията на справедливостта и развитието Юмер Челик и Ефкан Ала.

По-рано през деня представителите на ДПС се срещнаха с Мустафа Шентоп - председател на Народното събрание на Република Турция.

Ердоган похвали Борисов пред ДПС за борбата с пандемията

Припомняме, че последно, през декември миналата година Ердоган взе участие в националната конференция на ДПС с поздравително видео. Тогава турският президент определи бившият вече премиер Бойко Борисов като свой „скъп приятел“, а по отношение на българо-турските отношения заяви, че „приятел в нужда се познава“. Това на практика показа, че разрива в отношенията му с Движението са закърпени.

Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

През 2015 г. почетният председател на партията Ахмед Доган обяви пред актива на ДПС, че партията няма да бъде „пета колона“ на Турция и отстрани Лютви Местан от председателския пост. Причината - декларация в подкрепа на свалянето на руския изтребител от турските въоръжени сили. В резултат на сътресенията от преди пет години на Ахмед Доган и Делян Пеевски дори бе наложена забрана за влизане в Турция.

Лютви Местан вече не е председател на ДОСТ

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама