Fibank започна годината с ръст на печалбата от 37%

09:53, 07 юни 21 25 2031 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Активите на Fibank нарастват за последните 12 месеца с 8.8% и към края на март 2021 г. надхвърлят 11 млрд. лв. За първото тримесечие на годината ръстът им е със 254 млн. лв. Основен принос за ръста, според данните от финансовия отчет на банката, има увеличението в привлечените средства, което банката отбелязва.

2021 година започна с подобрение на финансовите резултати в българската банкова система като общо за системата е реализиран ръст на печалбата от 18% до 349 млн. лв.. Печалбата на Първа инвестиционна банка за първото тримесечие бележи двоен ръст от 37% в сравнение със средния за пазара и достига 13 млн. лв. на неконсолидирана база. Оперативната печалба преди провизии e в размер 38,5 млн. лв.

Печалбата на банката към края на 2020 е 38,9 млн. лв. като оперативната печалба преди провизии e в размер на 137,2 млн. лв.

Fibank представя Google Pay на своите клиенти

И през първото тримесечие на 2021 г. Fibank продължава да бъде една от най-предпочитаните от населението банки у нас за потребителски кредити, като се нарежда в топ 5 по ръст на портфейла, който достига 1 146 млн лв . Темпът на ръст е 3.1% като изпреварва средния за пазара, който е 2.2%. При жилищните кредити за последните 12 месеца банката е реализирала ръст в размер на 47 млн. лв, като портфейлът достига 934 млн. лв.  Размерът на портфейла на корпоративните кредити е 4 415 млн. лв като  ръстът за първите три месеца на годината е 33,7 млн. лв.

Успоредно с реализирания положителен финансов резултат от банката, тя повишава и нивото на направени провизии, което води до спад на дела необслужвани кредити. За първите три месеца на годината направените от Fibank провизии са в размер на 24 млн. лв., а за цялата 2020 са в размер на 93,7 млн. лв. Принос за това има ръста на банката в реализираните общи приходи от банкови операции за първото тримесечие на 2021 г., които възлизат на 89,6 млн. лв. Чистият лихвен доход пък е в размер на 59,3 хил. лв., а чистият доход от такси и комисиони е 24,9 млн. лв.

Разплащателна сметка и карта без такса от Fibank изцяло онлайн

Първа инвестиционна банка стриктно спазва и превишава регулаторните капиталови изисквания, които са определени от централната банка. Регулаторният собствен капитал възлиза на 1,486 млн. лв., като капиталовата адекватност достига 20.87 %

Коефициентът на ликвидно покритие на Първа инвестиционна банка в края на март достига 244.32 %, а коефициентът на нетно стабилно финансиране 130.93 %, показвайки стабилна ликвидна позиция.

При един консервативен подход присъщ на рейтингова агенция, е съвсем нормално въпреки по-добрите резултати, рейтингът на банката присъден от Fitch Ratings да бъде запазен взимайки под внимание, че все още икономиката на страната остава под натиска на негативните ефекти от разпространенията на пандемията от коронавируса, обявиха от банката. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иванов 15:40, 07 юни 21

Доста добри резултати за българската банка на фона на продължаващата вече повече от година световна пандемия!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама