Арабаджиеви и Миню Стайков се кандидатират за депутати

14:30, 08 юни 21 / Политика 25 4405 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и Миню Стайков влизат в предизборната надпревара.

Арабаджиеви са издигнати от коалиция Движение „Заедно за промяната“ на бившия собственик на ЦСКА и „Кремиковци“ Александър Томов. Ветко е водач в Пловдив-област и Пазарджик, а съпругата му Маринела е вписана на пето място в листата в Бургас.

Пред медиите Ветко Арабаджиев обясни, че е избрал партията на Александър Томов, защото идеологиите им били еднакви, съобщи БНТ.

Двамата са обвиняеми за участие в престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Те бяха арестувани в Испания в началото на 2019 г. Задържането им бе извършено след няколко месеца издирване. През есента на 2018 г. прокуратурата започна с обиски и арести на сина им Вълчо Арабджиев и техни служители. Днес съдът отказа да измени мерките им за неотколонение в по-леки.

Съдът отново върна делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви

Друг обвиняем – Миню Стайков, също бе издигнат за народен представител, но от партия „Бригада“, чийто председател е бизнесменът Арбен Хавальов. Срещу него се водят две дела - едното за неелегално производство и търговия на цигари, второто за слоупотреба със земеделски средства.

По-рано днес стана ясно, че бизнесменът е осъдил държавата в Страсбург заради необосновано дългото му задържане арест. Припомняме, че Стайков прекара над 2 години в ареста, преди да бъде пуснат под домашен арест. 

„Нямам сестра“: Миню Стайков отрече да познава Илчовски

По закон и тримата кандидати ще придобият имунитет поне за времето на кампанията. Това означава, че в рамките на месец те няма да могат да бъдат арестувани или да им се повдига обвинение освен в някои случаи. Делата срещу тях обаче не следва да бъдат прекратени, тъй като са започнали далеч преди да бъдат издигнати за народни представители.

Ако все пак бъдат избрани, процесите трябва да бъдат спрени. След това прокуратурата може да поиска свалянето на защитата им, за да продължат делата срещу тях.

На последните избори Движение „Заедно за промяната“ спечели едва 0.11% или 3 485, което е далеч под 4-процентната бариера за влизане в парламента. „Бригада“ пък е регистрирана като партия през февруари тази година и не е участвала във вота през април, защото не е представила пред ЦИК необходимите документи в срок, пише Mediapool.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама