Джамбазки призова ЕС да защити българите в Молдова

09:55, 09 юни 21 / Политика 25 2136 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В ЕС съществува инструмент, касаещ външните партньорства, който е част от глобална стратегия. Подкрепям обединяването на предишните инструменти за външно финансиране и се надявам по този начин най-сетне да бъде провеждана целенасочена политика, а не въображаема такава. Това коментира във Facebook евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

„Въпреки добрите пожелания за изкореняване на бедността, насърчаване на демокрацията и правата на човека от страна на ЕС, от инструмента за предприсъединителна помощ се възползва една държава като Турция, която систематично нарушава човешките права. А за демокрация не може да става и дума. Защото там властва диктатурата на Ердоган“, посочи евродепутатът.

Джамбазки: В европейските общества правата трябва да вървят ръка за ръка със задълженията

„Сред държавите от Източното партньорство обаче е и Молдова. Както всички знаем, там има българска общност, която е концентрирана в няколко региона. В района на Тараклия е най-голямата част от българската общност. Там са създадени и функционират институции, популяризиращи и пазещи българската култура. Това място е средище на българщината“, заяви Джамбазки.

Той посочи, че в момента правителството на Молдова подготвя административно-териториална реформа, която има за цел да оптимизира местните публични власти и да намали броя на областите и кметствата. „В работната група по тази реформа не е включен представител нито на българската общност, нито на район Тараклия. Това е ясен знак за намерението на централните власти да закрият административния район Тараклия. Крайно време е да се обърне внимание на истински права, човешки и политически, а не на въображаеми такива. И се надявам моите колеги в ЕП да успеят да го направят. Смятам това за недопустимо и в светлината на целите на инструмента, касаещ външните партньорства, настоявам ЕС да упражни всички възможни начини, за да промени поведението на молдовските власти спрямо българите в тази страна“, заяви евродепутатът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама