Руски съд обяви организациите на Навални за „екстремистки“

11:50, 10 юни 21 / Свят 25 3024 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Фондът за борба с корупцията (ФБК), Фондът за защита на правата на гражданите и регионалните щабове на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални са обявени за екстремистки организации, съобщи Московският градски съд. Такъв статут имат групи като „Свидетелите на Йехова“, крайнолеви, крайнодесни и ислямисти.

Потвърдиха присъдата за клевета на Навални

С очакваното си решение съдът забранява дейността на всички свързани с Навални организации, след като прокуратурата отправи това искане по-рано през годината. По този начин руските власти на практика възпрепятстват работилите с него да участват в предстоящите през септември парламентарни избори. Очаква се решението на съда да вкара темата в дневния ред на президентите Владимир Путин и Джо Байдън. След 12-часовото изслушване по случая адвокатите на Навални обявиха, че ще обжалват. 

Какво се променя?

ФБК и щабовете (които се саморазпуснаха през пролетта) са обявени извън закона и нямат право на никаква дейност, а решението влиза след 30 дни. Служители и активисти може да бъдат осъдени на лишаване от свобода, а различни видове санкции, според бившия координатор на щабовете Леонид Волков, може да засегнат до 200 хил. души. Никаква информация не може да се разпространява от ФБК и щабовете, а дори споделянето на техни символи в социалните мрежи става наказуемо (с до 15 дни арест).

Прокуратурата в Русия спря дейността на щабовете на Навални

Русия прави стъпка към пълно заличаване на Навални от политическия живот, тъй като сътрудниците, но и поддръжниците му не могат да се явяват на избори съгласно приетия преди седмици „закон срещу ФБК“. Привържениците на Навални свързват действията на властта с изобличаването на корупцията и зависимостите по най-високите етажи на властта.

В отговор на решението на съда Навални заяви в Instagram профила си, който вероятно е управляван от адвокатите му, че „Когато корупцията е основа на държавната власт, борците с корупцията са екстремисти“.


На практика за изборни длъжности няма да могат да се кандидатират до юни 2024 г. (т.е. включително на президентските избори същата година) не само предоставяли дарения или съветвали ФБК или щабовете, но и участвали в организирани или поддържани от тях протести или поддържали стратегии като „Умното гласуване“. За бивши ръководители забраната е петгодишна. Финансиращите ФБК след решението на съда може да влязат в списък за антитерористично наблюдение и активите им да бъдат блокирани. Участие в дейността на организациите след забраната носи наказание до 8 г. (за служители) и 10 г. (за ръководители) затвор.

Хиляди арестувани на протестите в подкрепа на Навални

А медиите ще трябва да обозначават организациите като екстремистки, няма да могат да разпространяват и материалите им, в противен случай ще бъдат глобявани или дори временно блокирани, пише „Дневник“.

Припомняме, че самият Навални излежава присъда от две години и половина, с която бе заменено през февруари негово старо условно наказание, половин година след отравянето му с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама