Нов сорт рози ще носи името на принц Филип

20:10, 10 юни 21 / Свят 25 2346 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нов сорт рози, отглеждан от Кралското градинарско общество, ще носи името на покойния съпруг на кралица Елизабет II, херцога на Единбург принц Филип, който почина на 9 април на 99-годишна възраст, съобщава Би Би Си.

Розовият храст на името на херцога на Единбург беше засаден миналата седмица в градините на замъка Уиндзор, официалната провинциална резиденция на кралица Елизабет II, а в четвъртък, в деня, в който Филип щеше да навърши 100 години, беше представен на монарха. Ръководителят на обществото Кийт Уид подари на Елизабет II едно от тъмнорозовите цветя. Според кралицата розата „изглежда прекрасно“ и е „щедър подарък“.

Завещанието на принц Филип: Кой какво ще получи

Според съобщението 2,5 паунда от всяка продадена в Обединеното кралство такава роза ще отидат за благотворителната организация „Живо наследство“, създадена в памет на херцога на Единбург.

Кралската поща на Великобритания преди това обяви пускането на четири нови пощенски марки с черно-бели портрети на принц Филип от различни периоди от живота му. На първата марка е изобразен портрет на младия херцог в костюм. На втората той е във военна униформа по време на присъствието си на парад с участието на сина си, херцога на Йорк, Андрю. Третата марка показва Филип с шапка, докато присъства на Кралското конно шоу в Уиндзор. Четвъртата - с неговия портрет в офицерска униформа.

Пуснаха пощенски марки в памет на принц Филип

Пощенските марки ще бъдат пуснати в продажба от 24 юни за £6,65 ($9,35). Херцогът на Единбург не доживя до стогодишнината си с два месеца и един ден. За 73 години брак с кралица Елизабет II двойката има четири деца: принц Чарлз Уелски, принцеса Ан, херцога на Йорк, Андрю и графа на Уесекс, Едуард. До 2017 г., когато принцът се оттегли от кралските си задължения, той беше покровител на 785 организации, изнесе 5 496 речи и взе участие в 22 219 събития, без да се броят онези, на които присъстваше с монарха, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама