Нова фирма предлага на ЦИК да достави машини

14:48, 10 юни 21 / Новият парламент 25 2387 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има ново предложение от фирма за доставка на машини за гласуване. Това е „Панов” ЕООД. Предложението тепърва ще се разглежда. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния брифинг. Фирмата предлага доставка на до 5000 броя машини за гласуване. Според ЦИК обаче са необходими още само 1500.

По думите на Цветозар Томов ЦИК не е прекратила съвместната си работа със „Сиела Норма” и в момента се работи по финализиране на договора за осигуряване на машините, които са били необходими за изборите на 4 април. Очаква се да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика. В следващите дни ще има яснота за доставката.

ЦИК прекрати преговорите за 1500 нови машини

„Преди дни от „Сиела Норма” представиха план-сметка на разходите за изпълнение на поръчка за доставка и софтуерно осигуряване, ЦИК има възражения по нея. Ще са необходими около 4 млн. за софтуерно осигуряване и 32 млн. за покупка. Ще искаме да бъдем обоснована всяка претенция”, заяви Томов, цитиран от Нова телевизия.

Най-много заявления за гласуване извън страната са подадени в Турция

Подадените електронни заявления за гласуване в чужбина са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания, Германия и Испания. Близо два пъти по-малко заявления са подадени във Великобритания. Крайният срок е 15 юни“, заяви Томов.

Ето с кои номера ще се явят партиите на изборите

Според него причината за малкото заявления е, че там, където хората знаят, че така или иначе ще има секция, не са мотивирани да подават заявления. Томов каза още, че следващата седмица ЦИК ще покаже техническия образец и защитата на бюлетината. Ще бъде официално открита предизборната кампания. На 15 юни РИК ще назначат секционни избирателни комисии. Условията и редът на гласуване на карантинираните също ще бъде уточнен - в момента те са между 24 000 и 25 000.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама