„Майстори на фотографията“ се завръща с Елина Кешишева и изложбата „Лета“

19:25, 10 юни 21 / Култура 25 3251 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
 „Лета“ - Елина Кешишева
 „Лета“ - Елина Кешишева
 „Лета“ - Елина Кешишева
„Лета“ - Елина Кешишева
„Лета“ - Елина Кешишева

Река Лета тече бавно и тихо: както казват поетите, тя е като река от масло, а течението й е по-тихо от шепот. Елина Кешишева не обича сантименталните разкази: Лета е нимфа на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите пиели от водите на Лета, за да забравят земния си живот.

Майстори на фотографиятасе завръща със своето XIII-то издание, за да представи Елина Кешишева - първия български фотограф, който става част от платформата и прави своя голям пробив в модната индустрия, заснемайки настоящата кампания на модна къща DIOR. Изложбата й Лета“ (Léthé) подканва зрителя да премине бавно през пространствата на галерията. Да насочи мислите навътре към себе си, да потъне в забрава, която отпуска сетивата му, и да чуе вътрешния си глас. Куратор на изложбата е Аниса Туати.

Широкоформатните произведения са заснети върху филмова лента на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете. Кадрите са направени сред природата, по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция, край близката река и извън времето. Елина създава жизнеутвърждаващи фотографии, като снима приятелките си в пози, свободно излагащи телата им. Героините й са като антични статуи, амазонки или жени без възраст с прекрасни тела. Кешишева успява да запази изражението им на деца, нетърпеливи да откриват, да се очароват и да преобразяват привидностите. 

Изложбата дава възможност на автора да ни потопи във философска приказка, където природата и водата символизират духовното пречистване и покой. Това е основното послание на Елина Кешишева, прекарала детството си край морето в Черноморец. Именно там би трябвало да търсим началото на реката на забравата, символ на древното познание, въплътено в женските фигури.

ИзложбатаЛетана Елина Кешишева ще можете да видите в Квадрат 500 от 24 юни до 1 август. Вернисажът ще бъде на 24 юни от 18.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

За артиста 

Елина Кешишева е български фотограф. Живее в Париж от 25 години, като за първи път е забелязана на фестивала De Mode et de Photographie of Hyères от Патрик Реми и Мишел Малар. Кешишева е първата българка, която става главен фотограф на френското модно списание Marie Claire. Заснела е над петдесет корици на различни издания, сред които Vogue, L'Officiel,W, Numéro и други. Пред обектива й застават Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв, Вим Вендерс, Анди Макдауъл, Ейми Уайнхаус. Характерно за фотографиите на Елина Кешишева са препратките й към класически художествени произведения, заснети чрез изразните средства на аналоговата фотография – стил, който впечатлява артистичния директор на DIOR Мария Грация Чиури.

Непрекъснато търсеща обединяващата връзка между природата и човешките емоции, Елина неизменно вижда своите творби през призмата на безкомпромисната ангажираност на артиста. Нейни работи са излагани по целия свят, Париж, Ню Йорк, Берлин, Лондон и на други места. Освен това си е сътрудничила с най-големите модни къщи, като наскоро ръководи кампанията по представянето на колекцията висша мода на DIOR. В момента работи по предстоящата си изложба, посветена на постепидемичното завръщане към природата, първичната красота и естетика.

За куратора

Аниса Туати е организатор на изложби и независим куратор от Франция с професионално образование в областта на археологията. Тя е и сред учредителите на културната организация Octavia, подкрепяща хибридността като един от възможните инструменти за постигане на хармоничен живот в общността. От 2021 е член на Съвета на кураторите на Женевския музей за изкуство и история. Била е артистичен директор на фондацията Contemporary Istanbul, за която изготвя програма с фокус върху принадлежността към средиземноморската култура, както и асоцииран директор на Chalet Society. Тя е курирала, самостоятелно или в сътрудничество, различни изложби в Турция, Ливан, Мексико, Аржентина, САЩ, Франция и други страни. Сред тези събития може да се изтъкне откриването на музея на изкуства BeMa в Бейрут през 2018 с изложбата „Цикли на прогрес в разпад” (Cycles of collapsing progress).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама