Кандидат-депутатите: Нещо ново, нещо старо… и малко популярни лица

09:30, 11 юни 21 / Новият парламент 25 2656 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На старта на предизборната кампания партиите се явяват със стегнати редици, готови за втори път да влязат в битка за място в парламента. Във всички лагери обаче има промени – някъде сериозни, другаде – не; някъде очаквани, другаде – изненадващи.

Макар участниците в надпреварата да са същите, ситуацията днес е различна от тази преди месеци, а това налага нова стратегия и обновление в листите. Промените обаче не са и чак толкова фрапантни. Накратко за изборите на 11 юли партиите ни предлагат смес от нещо ново, нещо старо… и малко популярни лица.

Лидерите ги няма

Една от най-сериозните промени е оттеглянето на част от политическите лидери от партийните листи. Те не само отстъпиха водаческите си позиции, но и декларираха че нямат намерение да влизат в състава на следващия парламент.

Такъв е случаят с лидерите на ВМРО, НФСБ, „Воля“ и „Има такъв народ“. В случая с първите три партии (които на 4 април се явиха отделно, а сега като коалиция) става въпрос за обновление. Каракачанов, Симеонов и Марешки натрупаха доста негативи от последния си престой в парламента, като първите двама участваха и в правителството. Именно заради това те отстъпиха място си на по-младите и се оттеглиха от листите. Вместо тях във Варна ще води евродепутатът Ангел Джамбазки, в Бургас - Христиан Митев, а в Плевен -  Полина Цанкова-Христова.

Не такъв обаче е случаят с „Има такъв народ“. Партията, която успя още с първото си явяване на изборите да се превърне във втора политическа сила, също няма да бъде представлявана в парламента от своя лидер. Слави Трифонов не обяви официално причината да се откаже от депутатското място, но вероятно това се дължи на влошеното му здравословно състояние. Телевизионният водещ положи клетва като депутат от 45-ото Народно събрание, но физически не присъства на нито едно от заседанията му заради заразяване с Covid-19. След оттеглянето на Трифонов първи във Варна е сценаристът Филип Станев, а в Стара Загора - областният координатор Тихомир Тенев.

Рокади, рокади, рокади

ГЕРБ – път на младите, но не съвсем. Промените в листите на партията не са сериозни. Като цяло в тях е засилено младежкото присъствие, но на по-задни места, така на преден план остават доказалите се кадри. Нови водачи има в 24 МИР в София и в Ямбол. Пръв в столичния район е новото острие на партията Даниел Митов, който заменя бившия транспортен министър Росен Желязков. В Ямбол на мястото на директора на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков застава бившият областен управител Димитър Иванов. От листите на партията отпадат двама бивши министри – Ивелина Василева (Бургас) и Десислава Ахладова (Перник).

„Има такъв народ“ – без Слави в парламента. Отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат очаквано доведе до разместване на листите, но това не е единствената сериозна промяна. Едно от най-разпознаваемите лица на партията – Мика Зайкова, няма да води в 24 МИР в София, а вместо това оглавява листата в Смолян и ще е втора в листата в Хасково. Мястото на Зайкова начело на 24 МИР в София ще заеме председателят на 45-ия парламент Ива Митева. Промени има и в 23 МИР в София, където вместо Атанас Чорбанов ще води Николай Радулов. Рокади има и на други места, но най-сериозна промяна има в Кюстендил, където листата е почти изцяло обновена. Интересен момент е, че водачът в Благоевград Илко Стоянов е и кандидатът на партията за кмет на града на частичните кметски избори на 27 юни.

БСП – нови партньори и много напрежение. На тези избори БСП се явява в широка коалиция със свои знакови бивши лица. Това и слабият резултат на вота на 4 април доведе до смяната на общо 11 водачи на листи. Лидерството в Кърджали и Стара Загора бе поверено на коалиционните партньори Велизар Енчев и Георги Кадиев, но промени има още във Варна, Враца,  Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Разград и Смолян. Рокадите не минаха безпроблемно и на Нинова ѝ се наложи да потушава недоволство в различните структури. Най-големите скандали бяха във Велико Търново и Пловдив, където партийните организации отказаха да подредят листи заради „спусканите отгоре“ водачи. Самата Нинова този път реши да води не в Пловдив, а във Варна, където също има напрежение. Вместо нея на първо място в града под тепетата ще е социологът проф. Иво Христов.

ДПС – отново без Пеевски в листите. И на тези избори бившият депутат Делян Пеевски няма да се бори за място в парламента. Отговорът на въпроса защо изглежда повече от ясен след наложните от САЩ санкции срещу бизнесмена по закона „Магнитски“. Листите на партията не са сериозно разместени след вота през април. Изненадата е Цветан Енчев, който на миналите избори не водеше нито една листа, а сега оглавява цели две - Враца и София-област. Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който на миналите избори беше пръв във Враца, сега поема листата в Пазарджик – районът, който обикновено издигаше Пеевски за депутат.

„Демократична България“ – лидерите първи в София. Коалицията, която на предния вот успя да постигне четвърти резултат, запазва по-голямата част от водачите на листите. Демократите излизат с лидерите напред в столицата и листите в трите района отново ще бъдат оглавявани от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, но Атанасов и Панев си разменят районите. Все пак коалицията прави и някои размествания - дипломатът Стефан Тафров, който не успя да влезе в парламента няма да води листата в Пазарджик, а тази в Русе. Първото място в Пазарджик сега отива при Антоанета Цонева, която на предишните избори нямаше лидерска позиция. Промени има още по върховете на листите в Благоевград, Шумен, Ловеч и Монтана.

„Изправи се! Мутри вън!“ – по две листи на лидер. Протестната коалиция отново залага основно на своите лидери като в трите софийски района водачи остават Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Освен там Манолова ще води и листата в Благоевград, Бабикян – във Велико Търново, а Хаджигенов отново в Пловдив. Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева ще се изправи в челен сблъсък срещу Корнелия Нинова във Варна, но ще бъде първа и в Русе. Партньорите на Манолова – Димитър Делчев и Настимир Ананиев ще бъдат водачи в Добрич и Пазарджик.

„Българските патриоти - ВМРО, „Воля“ и НФСБ“ -  нов формат и нови лица. Трите формации, които на последните избори останаха извън парламента, този път решиха да се явят заедно и без лидерите си. Интересна е обаче подялбата на територията между отделните формации. С най-висок резултат на миналите избори и останали на една „ръка разстояние“ от Народното събрание ВМРО води листите в цели 16 от общо 31 избирателни района. Хора на Каракачанов водят в два от трите столични района (23 и 25 МИР), както и във Варна и в Пловдив. Кандидати на „Воля“ оглавяват листите в 11 избирателни района, включително 24 МИР в София, където първа е Албена Айденова. Най-слабо застъпени лидерски позиции има НФСБ – само в 4 района. Партията оглавява листата в Бургас, където има най-силни позиции, както и в Пловдив-област, Разград и Хасково.

„Българско лято“ – този път сами, но без пари. За партията на бизнесмена Васил Божков това ще са първите избори, на които ще се яви самостоятелно. Заради проблеми с регистрацията на миналия вот партията се яви с мандата на БНО. Проблемите за проекта обаче на спират, тъй като „Българско лято“ се оказа под ударите на американските санкции по закона „Магнитски“. Това не означава, че партията става автоматично незаконна, нито пък забранява участието ѝ в изборите, но на практика блокира всичките ѝ финансови активи по време на предизборната кампания. Това обаче не пречи на Божков да се изправи в лидерски сблъсък с Бойко Борисов в 25 МИР в София и да поведе листата в 24 МИР.

Популярните лица

Разбира се, какво би била една кампания без популярните личности – скучно състезание. Ето защо малки и големи партии вкарват в листите си и по някое и друго познато лице – за цвят и за разкош.

На миналите избори освен на лекари, политическите сили заложиха на музиканти и спортисти. Малко от тях обаче и днес красят предизборните им листи. Така например издигнатите от ВМРО Жени Калканджиева, Искрен Пецов и Кристина Димитрова този път няма да се борят за място в парламента. Ернестина Шинова и Иван Тенев (Агент Тенев) – също. За сметка на това партията и този път ще заложи на легендата на българския футбол Димитър Пенев ще пробва да влезе в политиката, като е поставен под номер 6 в листата на новата патриотична коалиция в 23 МИР в София.

Този път в листите няма да видим и рапъра Марсо (издигнат преди от ДПС), нито певеца Коцето-Калки или футболистите Емил Велев-Кокала и Христо Марашлиев (предложени от БСП). Няма да видим и доц. Атанас Мангъров, който на миналите избори водеше листата на АБВ. Този път партията се явява в коалиция с БСП.

За сметка на това сред новите лица на тези избори изпъква основателката на сайта Майко Мила Елисавета Белобрадова, която е сред най-популярните български инфлуенсъри в социалните мрежи. Тя е кандидат за депутат от листата на „Демократична България“ в 23 МИР в София. Известната и като Letiashtata Kozzila Erato е поставена на 10-о място в листата на коалицията.

Нови лица има и в редиците на ГЕРБ. В листата на партията в Хасково е тиктокърът с прякор „Кибритя“ Живко Спасов, който освен че е общински съветник в Ивайловград има и над 200 хил. последователи в социалната мрежа. Синът на Нидал и Мадлен Алгафари - Николай Алгафари, пък е на осмо място в листата в 24 МИР в София.

Опит за пробив в политиката ще направят и подсъдимите бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви и Миню Стайков. Арабаджиеви са издигнати от коалиция Движение „Заедно за промяната“ на бившия собственик на ЦСКА и „Кремиковци“ Александър Томов. Ветко е водач в Пловдив-област и Пазарджик, а съпругата му Маринела е вписана на пето място в листата в Бургас. Стайков пък е кандидат на партия „Бригада“ в Бургас, чийто председател е бизнесменът Арбен Хавальов. По закон и тримата ще придобият имунитет поне за времето на кампанията. Делата срещу тях обаче не следва да бъдат прекратени, тъй като са започнали далеч преди да бъдат издигнати за народни представители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Златко 17:18, 11 юни 21

Едни и същи стари политици, които са се провалили като Мария Капон, Мая Манолова, Татяна Дончева, Христо Иванов и други, искат отново да са депутати, за да взимат новата заплата! Иначе никой не би ги взел на работа!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама