Законът „Магнитски“ вече и в България, с любезното съдействие на родните „държавници“

10:00, 11 юни 21 / Новият парламент 25 3425 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

Преди няколко дни САЩ хвърли бомбата в България. Оказва се, че дори и на големците отвъд Океана нашата корупция прави впечатление с изисканото си окопаване в цялата държава. Такава обединяваща народна кауза като корупцията скоро не бяхме имали. Не, че не я е имало преди, но този път така обилно бе отгледана, че цяла България се оказа цъфнала и вързала, ама не заради сезона на маслодайната роза. Нека дружно да благодарим на двете паралелни държави у нас, които с толкова много работа, работа, работа постигнаха тези видими резултати.

Законът Магнитски- връзката между корупцията и погазването на правата на човека

Този закон носи печалното име на Сергей Магнитски, който умира при спорни обстоятелства в затвор на Руската федерация, в качеството си на защитник на американски бизнесмен. Фокус на този закон е борбата срещу погазването на правата на човека. В първоначалния си вид е предназначен за санкции срещу големия враг на САЩ Руската федерация. В последствие, САЩ го допълват и той вече има глобално приложение. Към този момент попаднали в черния списъкса венецуелски функционери, сред които и Николас Мадуро, лица от Саудитска Арабия, участвали в конфликта в Мианмар, както и руски олигарси. Наред с това, вече присъстват и имената на няколко български политически дейци - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Обвинени по член 7031 (с) са Петър Харалампиев, Димитър Манолев и Красимир Томов.

„Черният списък“ по закона „Магнитски“ расте

Разбира се, с разкритията и на служебния кабинет, и с тези на следващото Народно събрание, ще изскочат и имената на други ключови лица, свързани с тримата жигосани, които колкото и да искат нямат право на обжалване, тъй като тези обвинения не подлежат на съдебен контрол.

Разгръщането на тази трагична сага тепърва предстои, но най-важното е в съзнанието на обикновения българин понятието корупция да не присъства единствено като крадене на баснословни суми, а и като заплаха за живота на хора, които волно или неволно са попаднали в живия плет на тези олигархични структури.

Няма място за безразличие в стил аз така или иначе няма да се докопам до тези кинти, ще си гледам живота и к’вото такова…- не така работи демокрацията, която към този момент малцина поддържат чрез изкуствено дишане.

България- съюзник или троянски кон?

След двете позиции на Министерството на финансите на САЩ, по стара българска традиция се появиха и разнородни мнения като Америката няма право да ни казва какво да си правим в нашия си двор. Очевидно има, поради една проста причина - България се явява съюзник на САЩ по линия на НАТО и ЕС. По отношение на Североатлантическия пакт държавата ни е свързана със Стратегията за национална сигурност на САЩ, чиито цели обвързват националната им сигурност с тези на нейните съюзници. По тази линия, очевидните връзки на обвинените по Магнитски с Руската федерация са пряка заплаха за САЩ и промяната на курса в държавната администрация не се забави с отчитането на този факт. Не можем обаче да се правим на ударени и да обвиним веднага президента Джо Байдън заради неговата принадлежност към Демократическата партия. Явни и многобройни сигнали ни бяха спускани и по време на републиканеца Доналд Тръмп. Най- ярките сигнали си имат и човешки имена - Нейно превъзходителство Херо Мустафа и Джесика Ким. Опитите да се оправдаят обвиненията по линията на ляво-дясно просто са преднамерени и несъстоятелни. Става дума за национални приоритети, които в една работеща демокрация намират своята реализация, независимо от палитрата на правителството. Опорката първо САЩ да си оправят техните проблеми, после нас да ни гледатсъщо е нерелевантна по линия на това, че нашата родна корупция е и техен проблем. Срамното е, че проруските кръгове сякаш се опитват да внушат, че българската транснационална корупция не е проблем за България. В този ред на мисли, нека в един паралелен и несъществуващ свят си представим, че Руската федерация ни налагаше тези санкции. Щяха ли тогава, те да бъдат оправдани? Отговорът е да, ако България се явяваше формален съюзник на Руската федерация.

Съвсем отделен е въпросът дали ние сме толкова кьорави и безхаберни, че да трябва на нас като суверенна държава да ни посочват слона в стаята. Очевидно се налага, но това е срамно и позорно. И ако поне имаме консенсус, че положението ни не е цветущо и бие по националното ни самочувствие, то е редно политическият ни елит, а и гражданското общество да направят нужните усилия, за да не ни дърпат за ушите. Пък и дето се вика, да заприличаме на един стабилен и надежден съюзник, чието алиби за приемане в структурите на НАТО и ЕС не се свежда само до стратегическо геополитическо местоположение.

Няма виновни без вина

В хода на подготовките за предизборната кампания родните политици също се изказаха по случая МагнитскиОбвиненията за Делян Пеевски и неговия лейтенантИлко Желязков предизвикаха ответната подкрепа на ДПС, което излезе с позиция, в която е посочено, че Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител от ДПС“. Явно от Движението не признават ЗПКОНПИ, където е описано, че народните представители са лица заемащи висши публични длъжности. Наглостта на ДПС не спря дотук и те тръпнат в очакване на доказателства и факти срещу Пеевски. Лошото е, че именно техният човек Иван Гешев разпореди поредната вяла проверка, която няма да има кои знае какъв ефект, предвид досегашната успеваемост по ключови казуси. От друга страна пък САЩ и затова разчитат на собствените си институции и механизми, чието решение няма как да бъде взето от наш човек в системата. Важният извод е, че ДПС бяха принудени да свалят евроатлантическата либерална маска, зад която крият корпоративните си интереси, насочени към Изток.

Янев: Държавните фирми спират да работят със санкционираните по „Магнитски“

Партията на Васил Божков също попадна в черния списък, като нейният лидер отново обясни, че не е корумпиран, а рекетиран. Идеята, че той сам подава сигнали в името на истината обаче няма да му изгради образ на новия месия в българската политика. Аз поне бях честен не е кой знае колко олекотяващо обстоятелство предвид мащабите на разграбването на България, в което Божков е участвал. Трябва да се отбележи, че и питането защо само Българско лято е санкционирана, а не и партиите на останалите посочени в списъка е резонно. Навярно САЩ не искат да се намесват чак до такава степен пък и Божков е единственият, който сам се инкриминира.

На твърденията на Божков, че споменатият настоящ политически лидере Бойко Борисов, ГЕРБ отговори с отрицание. Отново бяха спуснати поредните кухи опорки като: Бойко Борисов не е активен политически лидер, той не беше в 45-то НС, няма как да е той, Мая Манолова е и ми то корупция има и от преди ГЕРБ. Сякаш безсилието и разклатеното партийно положение доведоха до повтарянето най-вече на последната опорка, която всъщност вреди и на самата партия. От една страна е вярно, че корупция е имало, от друга страна нейният апогей беше по Бойково време и тя получи международно признание. И така според самите гербери, Бойко Борисов не е участвал, ама е бил съпричастен с корупционните модели заради безсилието си в борбата с тези мракобесни комунисти. И така неволно получихме признанието на партията, че най-силният, най-обичаният и най-уважаваният лидер в целия Европейски съюз Бойко Борисов, всъщност е бил слаб лидер. Нека не забравяме, че Бойко Борисов дойде на власт именно заради заканите си да бори корупцията. Ако се откъснем от герберската гледна точка, то на всеки разумен човек му става ясно, че след като през последните години официалната власт бе консолидирана само в ръцете на Бойко Борисов, то той няма как да не е бил съучастник в корупционните схеми, чийто видим резултат е Турски поток. И ако наистина не е той онзи настоящ политически лидер, то би било редно Борисов да го посочи веднага, а не да се изнизва с оправданието, че Мая Манолова е била в кабинета на Васил Божков, така както и собствената му ПР-ка Севдалина Арнаудова.

Слухове за връзка с Божков се появиха и около имената на формациите от протестите, но посочената с пръст Мая Манолова категорично отрече финансиране от Божков въпреки, че и той самият е заявявал, че е подкрепил финансирането на протеста. Ако непродуктивната ни прокуратура успее да докаже вземане-даване между Манолова и Божков, то Изправи се! Мутри вън!и БСП ще трябва да понесат последствията.

От партията на Корнелия Нинова не излязоха с гръмки обвинения и тезите им се въртяха около това, че българските институции не са си свършили работата и затова САЩ са си позволили да посочват с пръст. Така или иначе, от БСП не са в изгодна позиция да коментират обвинените по Магнитски, защото и партията им е участвала във формална коалиция с ДПС. Пък и достатъчно дълго са се обвинявали във връзки с олигархията по линия на вътрешнопартийните кавги.

От националистическите формации също няма кои знае какво отразяване по темата. Едно от посочените лица в становищата на САЩ е Петър Харалампиев, обвинен в далавери, свързани с продажбата на паспорти. От ВМРО запазват мълчание спрямо корупционните схеми, защото навярно ще лъснат и други корупционни схеми около ГЕРБ и ДПС, което си позволяват да критикуват единствено за гласовете от Турция.

Сипаха се обвинения и по линия на Демократична България“, протестите и казуса Росенец. Опозиционните обвинения бяха свързани със съзаклятничене с ДПС, но така или иначе партийното говорене против ДПС през годините получи допълнителна достоверност и чрез санкциите по Магнитски. Мнозина заподозряха в това предизборен подарък от САЩ за Демократична България“, но наистина ли доскоро извънпарламентарната опозиция с по няколко процента на изборите може да окаже такъв натиск над американските институции? Звучи смехотворно. Единственото, което може да буди съмнение, е времето на обявяване на санкциите, но ако има връзка с предизборната кампания, то по-скоро е надделяло опасението, че Българско лятоимаше шанс да влезе в НС. Ако някой го е яд, че истината по тези въпроси се оказа в съзвучие с жълтопаветните умнокрасавци, то е време да преосмисли безмълвието си по тези теми.

Какво предстои?

Едва ли някой, освен обвинените лица, си дава сметка за цялостната картина в България и мащабите на санкциите, които на практика биха могли да блокират икономиката ни по необратим начин. Може би, единствената новина, която буди някаква доза оптимизъм е, че не цяла България попадна под Магнитски. Оттук насетне всяко свързано физическо или юридическо лице следва да понесе своята наказателна отговорност. Всяка политическа партия следва да се прочисти от гнилите си ябълки, свързани със задкулисието и да осъзнае крещящата нужда от работещо правосъдие, което не следва да бъде партийна кауза, а национален приоритет. За да я има България, не за друго.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама