„Говорим си с Господ“: Как се урежда дело за освобождаване от специализирания съд?

16:30, 11 юни 21 25 3315 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Излизането на един арестуван на свобода струва над 100 хил. евро. Това показва разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, чиято първа част бе публикувана днес. В него са включени разкази на свидетели и записи на тайни разговори с лица с контакти в съдебната система. 

Спецакция в известен ресторант в кв. "Драгалевци"

В основата му е историята на собственика на знакови софийски ресторанти Веселин Денков. Той бе арестуван миналата година за участие в престъпна група за лихварство и изнудване. Неговата приятелка Ивайла Бакалова, с която живее в съжителство, се е опитала да намери начин да оспори в съда мярката му за неотклонение. Записите от разследването разкриват кои са „помагачите“ с влияние в съдебната система.  

В един от разговорите Бакалова говори с адвокат Емил Писков, който я уверява, че може да ѝ помогне, но при нейно настояване да разбере чрез кого се уреждат делата, той ѝ отвръща с думите:Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се. Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат. А за измяната на мярката за неотклонение той ѝ казва, че ще ѝ струва над 100 хил. евро. 

КПКОНПИ внесе искове за отнемане на имущество за близо 53 млн. лева

Емил Писков е бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и на ДАНС. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София. 

Негов „колега“ е Мартин Божанов, представящ се като консултант и познат като „Нотариуса“. Бакалова разговаря и с него, като ѝ се представя като консултант и ѝ дава съвети как приятелят ѝ би могъл да излезе на свобода.

Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име „Мартин Божанов“ и негов роднина с име „Бойко Божанов“, но за изхода на делото няма данни, посочват от „Антикорупционен фонд“.

„Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук“ - това е единственият коментар на Божанов, потърсен за интервю. 

В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система“, коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към АКФ.

Преди дни Веселин Денков излезе от ареста, след като беше прекарал в него 9 месеца.

Прокуратурата проверява твърдения за рекет и превземане на бизнес

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама