Илхан Кючюк бе избран за председател на европейските либерали

16:30, 11 юни 21 / Политика 25 2845 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Евродепутатът Илхан Кючюк бе избран за председател на Партията на европейските либерали АЛДЕ. Това се случи на 41-и конгрес на партията в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ДПС. 

Добра новина е, че един от новите президенти на АЛДЕ е от Източна Европа. Либералите разширяват своята география в Европа и в този смисъл изборът ми е не само признание за ДПС, която през последните 3 десетилетия се утвърди като гарант на либералните ценности, а и за България и региона. Ние изпращаме силно послание до гражданите в по-новите държави членки и в Западните Балкани, че техният глас се чува и могат да участват отвътре в европейските процеси, а не да бъдат статични наблюдатели“ , коментира Кючюк след избора му.

Лоялността на ДПС към България не можела да се поставя под съмнение

Либералите и демократите в Европа създават своето политическо семейство през 1976 г., а през 1993 г., след като се разрастват и утвърждават, формират истинска европейска политическа партия, която отстоява либералните ценности и до днес. С повече от 70 членки и хиляди индивидуални членове, са една от най-големите европейски партии, които са солидно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Илхан Кючюк стана евродепутат от групата на Обнови Европа (Renew Europe) за втори път през 2019 г. Това се случи след като Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от първите места в листата на ДПС, след като бяха избрани. Тогава Пеевски заяви, че АЛДЕ никога не е имало обструкции спрямо неговата кандидатура. „Тези обструкции са внушения и са в главите на олигарсите и техните слуги", изтъкна през 2019 г. Делян Пеевски.

Кючюк е член на Комисията по външни работи и Делегацията на ЕП за конференцията за бъдещето на Европа. Той е постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония и Узбекистан и също така заместващ член в Комисията по транспорт и туризъм и Комисия по правни въпроси. Той е първи заместник-председател в Делегацията на съвместния парламентарен комитет ЕС – Турция и заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров.

През ноември 2015 г. е избран за заместник-председател на партия АЛДЕ, а през декември 2017 г. и октомври 2019 г. бива преизбиран с най-висок резултат сред всички кандидати. До момента бе временно изпълняващ длъжността президент на партия АЛДЕ. 

Изборът на Кючюк за председател на европейските либерали се случва броени дни след като Делян Пеевски бе санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция и след срещата на ДПС с турския президент Реджеп Ердоган. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама