Изборната агитация ще струва на държавата два пъти по-малко

10:56, 12 юни 21 / Новият парламент 25 2848 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Двойно по-малко пари от държавния бюджет за предизборна агитация ще получат участниците в изборите на 11 юли. За разлика от вота на 4 април, за който бяха раздадени почти 1 млн. лв. за т.нар. медийни пакети, този път сумата възлиза на около 550 хил. лв. От това финансиране ще се възползват 10 партии, 4 коалиции и 1 независим кандидат.

Медийните пакети са финансовите средства, получавани от формациите, които нямат право на държавна субсидия - партиите, които на последните парламентарни избори са спечелили под 1% от действителните гласове, и коалициите, взели под 4% от гласовете. Целта е за следващия вот те да могат да финансират участията си в медиите по време на кампанията и да публикуват политическа реклама в социалните мрежи.

Кандидат-депутатите: Нещо ново, нещо старо… и малко популярни лица

По закон максималният размер на т.нар. медийни пакети е 40 хил. лв. Според решение на Централната избирателна комисия партиите и коалициите ще си разпределят 546 667 лв., а още 5 хил. лв. ще отидат при независимия кандидат за депутат Давид Леви, съобщи „Дневник“.

Общият разход за медийни пакети възлиза на 551 667 лв.

ВМРО - със субсидия и медиен пакет

Участниците в кратко съществувалия 45-и парламент - ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", няма да получат парична помощ. Преди три месеца на повечето от тях се полагаха средства - ГЕРБ получи заради коалицията със СДС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън" взеха, защото за първи път се явиха на избори, а "Демократична България" - защото никой от членовете на коалицията нямаше право на субсидия.

Доскорошният партньор в управлението - ВМРО, обаче ще получи финансиране, въпреки че на изборите взе 3.64% от бюлетините и има право на държавна издръжка. Причината е, че на 11 юли партията на Красимир Каракачанов ще се яви в коалиция с две други формации - "Воля" на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов, които нямат право на държавна субсидия, тъй като отидоха заедно на изборите през март и не прескочиха 4-процентната бариера. Така заради участието на "Воля" - НФСБ новото обединение "Българските патриоти" ще получи близо 27 хил. лв. за медийни пакети.

Започва предизборната кампания

На предишните редовни избори именно ВМРО, "Воля" и НФСБ бяха рекордьорите по разходване на средства за рекламна кампания, сочи проучване на Института за развитие на публичната среда. Според него коалицията "Воля" - НФСБ е похарчила 1 154 658 лв., а партията на Каракачанов - 623 736 лв. По традиция най-големият разход, който партиите и коалициите декларират преди избори, е този за медийно отразяване.

По закон, за да бъдат отразявани, политическите формации трябва да сключат договор с доставчиците на медийни услуги - електронни, печатни и онлайн медии, които предварително са обявили публично условията и тарифите си за отразяване на предизборната кампания. Цените трябва да са едни и същи за всички партии, коалиции, инициативни комитети и регистрирани кандидати. Тарифите на обществените медии - БНР и БНТ, се определят от Министерския съвет.

Ето с кои номера ще се явят партиите на изборите

По данни на Института за развитие на публичната среда на парламентарните избори през април най-много средства от медийни пакети е привлякла телевизия "Евроком" - 414 600 лв. Общо 18 политически субекти са насочили средства от медийните си пакети към телевизията. На второ място по привлечени средства е БНТ със 191 794 лв. от 12 сключени договора. Най-много средства към обществената телевизия са насочени от коалиция "Демократична България" (37 500 лв.) и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" (28 500 лв.). Третата най-предпочитана медия е "Офнюз" ("Офф медия") с 65 000 лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама