Според Радев единството на НАТО е основен фактор за сигурността

14:00, 14 юни 21 / Свят 25 2725 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел, за да обсъдят стратегията за дейността на пакта в следващото десетилетие. В заседанието за първи път в качеството си на държавен глава ще участва президентът на САЩ Джо Байдън. Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в еднодневното заседание. 

Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е единството. Не само в общата политическа воля, развитието на адекватни отбранителни способности и съвместимост, но и в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещите технологии“, заяви Радев в изявление преди началото на срещата.

Той подчерта, че на днешната среща предстои да бъдат обсъдени на високо ниво адаптацията на Алианса във все по-предизвикателната среда за сигурност. По думите му стратегическият документ, който предстои да бъде приет – „НАТО 2030“, залага високо ниво на амбиция за развитието на Съюза през следващото десетилетие. „Проектите, които ще обсъдим днес са залог за запазване на технологическото предимство на Алианса. Нещо повече – те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България“, допълни българският президент, цитиран от прессекретарята. 

НАТО се солидаризира с България срещу Русия

Стратегическата визия за дългосрочно адаптиране на Алианса към новите предизвикателства и конкретни решения за прилагането на стратегия НАТО 2030 ще бъдат темите, обсъждани на Срещата на върха. Дневният ред включва още и обсъждане на отношенията с Русия и Китай, включително по въпроса за бъдещия договор за контрол на въоръжаването, както и нововъзникналите заплахи за сигурността. Ще бъде обсъден и въпросът за Афганистан, където изтеглянето на военния контингент на съюзниците приключва до септември.

Г-7 дава 40 трлн. долара за инфраструктура в бедните страни в противовес на Китай

На срещата би трябвало да бъде одобрено и създаването на общ фонд в подкрепа на изследвания за развитие и внедряване на най-нови технологии в отбраната. Участниците ще разговарят за задълбочаване на взаимодействието с ЕС в областта на сигурността и ще приемат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване да бъдат взети решения за подобряване на политическата съгласуваност между съюзниците. 

Протести преди началото

Междувременно демонстранти посрещнаха началото на срещата на върха на НАТО. Те носеха плакати с призиви за мир, а някои от тях призоваха Европа да се дистанцира от международната политика на Съединените щати. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама