МОН публикува отговорите на изпита за седми и десети клас

17:05, 16 юни 21 25 3487 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас се явяват на национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература бе днес, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание, съобщиха от МОН.

Националното външно оценяване на седмокласниците се проведе в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца.

За първи път през тази година се проведоха знанията и в X клас. На изпит се явиха над 51 600 ученици в 999 училища. Националното външно оценяване за X клас започна в 8.00 часа, а за седмокласниците – в 9.00 часа.

Изпитът в седми клас бе в две части. В първата част в рамките на един час учениците решаваха тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците писаха подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба. 

Седмокласниците писаха преразказ на разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев. Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години, съобщиха от МОН.

Образователното министерство публикува отговорите на изпита за седми клас, както и тези за десети клас. 

Изпитът за десетокласниците продължи 90 минути. За това време те решаваха тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Имаше също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включваше и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит МОН организира стрес тест. Всички училища, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения.

Учениците се допускаха на изпитите с маски и срещу документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изискваше се и всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала работеха не повече от 10 деца.

Подготвени бяха и изпитни зали за карантинирани ученици. Към 15 юни под карантина като контактни с болни са 16 седмокласници и 49 десетокласници. На изпитите можеше да се ползва химикалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, бяха разрешени брайлова машина, брайлов дисплей, брайлови прибори за чертане, техническо средство за уголемяване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.

Изпитната зала и сградата можеше да се напускат след първите 60 минути от началото на изпита, в случай че ученикът е приключил окончателно и е предал изпитната си работа.

За десетокласниците, които се явят на изпит по чужд език, изискването бе да имат минимум 60% правилни отговори, за да покрият съответното ниво по Общата европейска езикова рамка.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2021 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама