Минеков: Посегнали са и на Левски, за да усвоят пари

19:20, 17 юни 21 25 3215 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Безсрамие в името на усвояване“ – така министърът на културата Велислав Минеков определи няколко конкретни случая, обявени като реставрации на паметници на културата през последните години. На брифинг той даде няколко примера.

Първите бяха за „посегателства върху името на Левски – безсрамие в името на усвояване“. „Едното е т.нар реставрация на паметника на Левски. В медиите е съобщено като реставрация. Но такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория“, обясни Минеков.

Минеков дава ремонта на „Ларгото“ на Кьовеши

По думите му монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация, която във всичките си документи по-скоро е описана като ремонт с цел поддържане на зелени площи, подмяна на елементи и т.н. – което е много по-лесно като документален процес, пише bTV.

Няма проект, нито съгласуване, нито нищо – повикани са зидари, тенекеджии и прочее общи работници, за да се докоснат до светинята“, посочи Минеков. Дейностите са от 2013 г.

По същото време е посегнато и на подземието на бившия конак в Националната художествена галерия. „Архитектите австрийци запазват основите на конака, още тогава се оценява тяхната стойност за историята на България. Това не е било унищожено от чужденци, османци, а от един министър заради намерението му за усвояване на едни пари по време на този нещастен ремонт“, заяви министърът. Така върху артфакти от столетия се появяват гипсокартон и плочки.

По подобен начин е „реставриран“ Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било извършено „както се почиства като палуба на рибарски кораб – със стоманени четки и ъглошлайф“, което поставя под огромен риск фигурите при следваща оксидация. „Все едно да съм зъболекар и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста“, картинно обясни Минеков, който е скулптор.

Паметникът на Цар Освободител е бил „демонтиран безобразно“ през 2012 г., подчерта той. По думите му никакви експертни съгласувания не са се случили преди краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. Тук също има рискове от оксидация.

Освен всичко друго, след посещение в Русия на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андерй Скоч (поставен под санкции от САЩ) е обявил, че ще даде над 1 млн. лева за финансиране на реставрацията. „В момента не можем да се доберем до яснота какво се е случило с тези средства“, заяви Минеков. Той ще съобщи за ситуацията и на посланика на Руската федерация у нас.

Надявам се тези хора да изпитат срам. Надявам се тези хора да се извинят“, коментира министърът. По думите му всички тези сигнали и други, които са стигнали до него, „отиват в правилната посока – там, където да кажат извършено ли е престъпление. Някои от тези продължават и към Европейската прокуратура“.

Общината обаче отрича обвиненията - всички реставрационни дейности са направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама