Големите кавички на седмицата (14 - 19 юни)

13:00, 19 юни 21 / Големите кавички 25 4084 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (7 - 11 юни)

„Ако не бяха трагични обвиненията, щяха да са смешни. Както виждаме, освен че съм изпуснал и трите язовира, съм ги и затревил“. Така министърът на икономиката Кирил Петков отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че инспектираните от него язовири са били изпуснати дни преди да ги посети.

„Накъдето и да се обърнем е блато - било то строителство, медицина, здравеопазване“. Това коментира служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на отчета на свършеното от кабинета за първия му месец от встъпване в длъжност.

На предходните избори преди тези на 4 април, в МВР са осъществени няколко разследвания за продажба на гласове. Не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме няколко дела, които се отнасят за продажба на гласове от други партии. В една служба на МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на партия ГЕРБ. Установи се още, че на техните клавиатури нямат думите ГЕРБ, ДПС или буквите Б.Б. Съмнявам се дали подобна служба в МВР би работила коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите. Те едва ли биха защитили правото на всеки гражданин да гласува за този, за когото иска", добави Рашков. 

Добре дошли в Римската империя. Императора го знаем, личното му правителство се грижи всеки ден да дава хляб, кръв и зрелища. Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл и координирани действия с известен бизнесмен с много обвинения, те може да са едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа“. Така шефът на Държавна агенция Разузнаване Атанас Атанасов коментира новината за отстраняването му.

Отстраниха шефа на разузнаването

„Намираме се в уникална ситуация, президентските правомощия се припокриват с тези на лично избрания от него служебен кабинет. Има редица примери, в които и Конституцията бива нарушена. Може да проверите издаването на указите, свързани с ЦИК, прекратяване работата на парламента и всичко останало. Президентските укази са може би най-сивата зона в нашето право, включително и Конституция. На практика те не подлежат на контрол, поради което не мога да потърся своите права във връзка с отстраняването. Конституционният съд има тълкувателни решения, в които ако се окаже, че е един президентски указ не е стабилен, но е порочен, това може да бъде повод за задвижване на процедура за импийчмънт. Призовавам депутатите от следващия парламент да го направят“, коментира Атанасов.

„Тия пури само Радев ги прибира, както и неговите хора. Пури и коняк. Приемам ги като символика, братко мой“. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прие подарените му от македонския министър-председател пури по време на срещата им в София.

По този начин бившият премиер направи препратка към разпространения запис от среща между секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бившия шеф на столичната митница Петко Петков. На него се вижда как двамата сядат на една маса в заведение, оставят си телефоните на близкия бар, а към края на разговора Петков дава на Узунов торба, в която твърди, че има бутилка ром и пури. Подарък за Узунов, с когото били приятели и му помогнал с контакт за операция за трансплантация на черен дроб. Борисов вече коментира случая, като заяви, че в торбата е имало пратка за президента Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама