Бойко Борисов така и не се научи

15:30, 18 юни 21 / Политика 25 3719 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Ролята на Бойко Борисов в българската политика ще се маргинализира все повече и по тази причина е важно да започнем да отместваме фокуса от него. В противен случай той, както и управлението на ГЕРБ, ще се превърнат (ако ли вече не са) в универсално оправдание и перманентна дъвка в устата на политици, общественици и журналисти.

С края на ерата на ГЕРБ е време да концентрираме вниманието и енергията си във важните проблеми за решаване и движението на държавата напред, а не по стар български обичай години наред да се занимаваме единствено с наследството на предишните управляващи. Въпреки това има моменти, които просто не е редно да бъдат подминати с лека ръка.

Зоран Заев на крака в София

Вчера у нас пристигна делегация от Република Северна Македония (РСМ), начело с премиера Зоран Заев, а първата му среща бе в централата на ГЕРБ с Бойко Борисов, Екатерина Захариева, Георг Георгиев и Даниел Митов. След това последваха срещи с лидерката на БСП, правителството, премиера и президента.

За 12 години на власт, Борисов така и не се научи да се държи и да бъде държавник

Борисов „прогнозира“ и заяви на македонците: „Ще имате много срещи. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща“. Той продължи с това, че служебното правителство ще търси да избяга от отговорност и да остави решенията за следващото управление. Не пропусна и да спомене, че основните потърпевши ще са младите поколения и че политиците от двете страни трябва да направят така че младите да не растат с омраза помежду си.

От тези думи на Борисов разбираме, че за него на пиедестал продължава да бъде единствено и само междупартийната борба, дискредирането на служебното правителство и на вечния трън в очите – Румен Радев. Използването на македонската карта за такива цели пък е меко казано недостоен акт.

Каракачанов скочи на Борисов: Плю си на достойнството пред Заев

Учудващо е, че политик с такъв опит умишлено създава опасни разделения в държавата, не поддържа политическата линия установена от неговото правителство, подкопава авторитета и уважението на институциите и то пред чуждестранна делегация, както и подмолно прехвърля вината за ситуацията другаде. Думите му на практика илюстрират липсата на държавнически манталитет и склонността му да използва всяка една ситуация за лична и партийна употреба, независимо от държавния интерес и имидж.

Прогнозата на Борисов, че срещите няма да донесат резултат е логична, тъй като заложената от неговото управление основа не позволява друг изход. Именно (без)действията на неговото правителство, в годините след подписването на Договора за добросъседство, заложиха пътя и настоящите ни отношения с РСМ. Така че безплодните срещи са закономерен резултат, вината обаче е именно у Борисов и ГЕРБ.

Балкански романс

Не бива да подминаваме и посланията от македонската делегация, които вероятно са разочаровали много българи, дори такива, които генерално са против ветото.

Решението на македонците първата им среща на българска земя да бъде с бившия министър-председател, под чието ръководство РСМ беше спряна по пътя ѝ към членство в ЕС и към който настроенията в държавата са особено негативни, е изключително недалновиден ход. Лишен от здрава логика е, не само заради вината, която Борисов и екипът му носят за това, че се стигна до ветото, но и поради факта, че те бавно-бавно напускат властта и е доста вероятно да не бъдат фактор в бъдещите преговори, а това трябва да е пределно ясно на македонците.

Заев с конкретни предложения за решаване на спора с България

Същевременно срещата вреди на общественото мнение у нас за македонските управляващи, тъй като автоматично води до асоциация с ГЕРБ и Борисов. Ако чрез всичко това македонската делегация е целяла провокация и нагнетяване на напрежение, то съдейки по реакциите в социалните мрежи, са успели.

Времето и обстоятелствата са на македонска страна и те могат да си позволят подобни провокиращи ходове. Сигналите, че можем да бъдем подложени на сериозен международен натиск зачестяват, което дава на македонците спокойствие и увереност, че дори да не променят подхода и отношението си, преговорите рано или късно ще се отключат.

От чисто дипломатическа гледна точка изявленията на Зоран Заев от вчера бяха положителни, като той наблегна на двустранните отношения и проблеми за решаване пред страните ни. Позициите му обратно в РСМ, както и на международно ниво обаче работят в точно обратна посока.

Услуга за услуга?

В крайна сметка Зоран Заев направи голяма услуга на Бойко Борисов отново да се изяви в светлината на уважаван международно лидер. Не закъсня и посланието от страна на Борисов – той качи във фейсбук снимка с текст „трябва да гледаме в една посока“. Въпросът е по какъв начин Борисов и ГЕРБ ще му върнат услугата? Явно чрез подкопаване на държавната ни позицията по македонския казус. 

Срещата показва смекчаване в позицията на ГЕРБ по отношение на членството на РСМ в ЕС. Както виждаме, ГЕРБ дават сигнал, че ще се изявяват като първи радетели за приемането на РСМ и се възползват и от ситуацията, че не са власт, за да прехвърлят собствената си вина като горещ картоф към служебното правителство.

По всяка вероятност чрез този подход от ГЕРБ се опитват да спечелят бонус точки пред западните ни партньори и в частност САЩ, на фона на всички критични разкрития през последните месеци, които дискредитират партията.

Символичен подарък за Борисов

Интересен бе и подаръкът, който Заев връчи на Борисов – американски пури. Сякаш пурите бяха специално избрани, за да дадат на Борисов възможност да каже: „тия пури само Радев ги прибира, както и неговите хора. Пури и коняк“ – визирайки скандала около съветника на президента Пламен Узунов. Ако трябва да последваме тази линия на риторика и хода на събитията от последните месеци, то можем да кажем, че ако Радев и хората му прибират пурите, то Борисов и неговите прибират кюлчетата.

Тепърва ще наблюдаваме антидържавническата натура на Борисов

Не само по македонския въпрос, но с упадъка на ГЕРБ и опита им максимално дълго да се задържат на повърхността, вероятно все по-често ще ставаме свидетели на подобни антидържавнически действия, било то на международната сцена или у нас.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама