Топ 5 новини от седмицата

09:00, 20 юни 21 25 2873 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. СЗО иска забрана за жените да употребяват алкохол

Световната здравна организация предлага забрана за алкохол при жени в детеродна възраст. От организацията обръщат внимание, че консумацията на алкохол преди раждането може да доведе до развитие на различни заболявания и нарушения, както и до появата на проблеми със социалното поведение и способността за учене. СЗО стига до заключението, че най-добрият вариант би бил пълен отказ на жените от алкохол. Тези изявления предизвикахa критика в социалните мрежи, а самата организация беше обвинена в сексизъм.

2. Разказът „Череши“, който се падна на седмокласниците

На разказа „Череши“ от Захари Карабашлиев трябваше да правят преразказ седмокласниците на националното външно оценяване. Той е създаден от писателя специално за изпита, като в него е използвал елементи и от други свои произведения. Публикувахме за нашите читатели целия текст на разказа. 

3. Каракачанов скочи на Борисов: Плю си на достойнството пред Заев

Лидерът на ВМРО и бивш вицепремиер Красимир Каракачанов остро разкритикува довчерашния си партньор в управлението Бойко Борисов заради поведението му на срещата с македонския премиер Зоран Заев. Пред Заев Борисов подметна, че служебният кабинет спокойно може да реши проблема, като вместо да следва досегашната политика на страната, подпише нов договор със Северна Македония. Именно тези думи предизвикаха гнева на лидера на ВМРО. „Няма как да не ми направи впечатление острият завой, който бившият премиер направи в изказването си по време на разговорите. Да се пишел нов договор? Трябвало диалог, за да не се мразят двата „народа“, двете „нации“? Какви два народа, какви две нации? За какво сближаване и съвместни младежки мероприятия става въпрос?“, заяви Каракачанов. 

4. Адвокатът на Узунов: Правят се внушения с манипулативен запис

Правят се внушения с манипулативен запис. Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това, коментира Емилия Недева, адвокат на президентския съветник. Думите й дойдоха след като от сайта „Афера“ бяха пуснати записи от среща в заведение между президентския съветник Пламен Узунов и бившия началник на Районната митническа дирекция в София Петко Петков. На кадрите се вижда как Узунов взима от Петков двата му телефона и ги оставя заедно със своя върху шкаф встрани. Петков пише нещо на лист и го подава на събеседника си, а накрая на срещата бившият митничар подава на секретаря голям книжен плик. Узунов излиза с плика, а бившият митнически шеф остава да плати сметката. Малко след като се разпространиха записите, Петков потвърди за срещата и обясни, че е дал подарък на стар приятел, който е съдържал бутилка ром и кутия пури.

5. Заев с конкретни предложения за решаване на спора с България

Македонският премиер Зоран Заев е дошъл в София с конкретни предложения за решаване на спора с България, който възпрепятства началото на преговорите с Европейския съюз. Това стана ясно след срещата между Заев и българския му колега Стефан Янев. Какви са те не се разбра, но въпросните предложения ще бъдат „обсъждани интензивно“. Именно европейската перспектива пред Скопие е основна тема на посещението на македонската делегация у нас. Мисията на Заев бе да убеди българските власти да дадат „зелена светлина“ на Скопие за начало на преговорите за членство в ЕС преди Съвета по общи въпроси на ЕС на 22 юни. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама