„Артекс“ се закани да съди България в Страсбург

09:59, 22 юни 21 25 2712 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Представители и служители на строителната фирма „Артекс“ излязоха на протест пред сградата на ДНСК – ден, след като дирекцията спря строителството на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“. Мотивът -  изтекло през миналата година разрешение за строеж. Вчера протест имаше пред регионалното министерство.

Архитект Пламен Мирянов се обърна към всички институции и заяви, че случилото се е много притеснителен знак и увери, че те ще съдят държавата в Страсбург.

Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от това неправомерно решение тежат на съвестта на тези, които го взеха. Вчера с недоумение разбираме, че ще се издаде нова, поредна заповед спиране на строежа. За втори път компанията ни бива използвана за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки. Случи се преди – по времето на Борисов, случва се и сега“, каза още арх. Мирянов, цитиран от БНР.

Спира строителството на „Златен век“

По-рано арх. Иван Шишков – съветник на служебния министър по регионално развитие, коментира пред bTV, че фирмата може да поиска подновяване на цялата си документация в Столична община.

По думите му това е един инвестиционен проект, който се е събудил реално в края на 2016 г. и започва да има сериозно инвестиционно намерение да се построи. „Строителният план е одобрен още в далечната 1995 г. и представлява този проект с тази височина. От тук нататък започва активно участие и на общината, и на държавата с помощта на фирмата „Артекс“ буквално, с искане за презаверка на разрешението за строеж. След което арх. Мирянов, след като е платил и такса от 260 хил. лева, пуска едно искане до главния архитект и си оттегля искането за разрешението за строеж, тъй като всеки момент ще влезе поправка в НС и според нея тези сгради ще имат срок на валидност на разрешението за строеж от 10 години. Той знае поправката предварително и според нея 10 години започват да текат от откриването на строителната площадка“, обясни още арх. Шишков.

По думите му има напрежение от това дали следва „Златен век“ да се третира по стария ред, което означава, че още през 2018 г. им е изтекло разрешението за строеж, и за което кметът на „Лозенец“ и към този момент е сигнализирал прокуратурата. „През 2018 г. за да се реши казусът в полза на „Артекс“,  тогава зам.-министърът на регионалното развитие и благустройството пише тълкувателно писмо, в което ясно казва, че срокът за разрешението за строеж е 2020 г.“, посочи арх. Шишков.

Всички документи, които са се въртели между „Артекс“, държавата и Столичната община, са за 2020 г. След като се спира строежът на „Артекс“, нямаме решение на съда в тази посока. В началото на 2020 г. кметът на Столична община по запитване от общински съветници е казал, че не би трябвало да бъде изменен подробният устройствен план на „Артекс“ и реално погледнато също застава зад това градоустройство“, смята още архитектът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама