Мартин Димитров: Борисов е повелителят на безкрайното настояще

12:30, 22 юни 21 / Новият парламент 25 3196 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Затънали в блатото на „гарантираната от „ГЕРБ стабилност“ — дълго време не забелязвахме, че обитаваме среда, която инфектира душата. Ние спряхме да бъдем ярки хора, пламъкът на колективната ни мисъл угасна и се отказахме от това да имаме общи мечти. Това пише във Facebook рекламистът Мартин Димитров, който е кандидат за народен представител в листата на „Демократична България“ в 23 МИР.

Знам, че за мнозина българи е изключително трудно да обърнат гръб на управлението на „ГЕРБ“ и г-н Бойко Борисов. И това е обяснимо: продължителното властване на г-н Борисов разклати морала ни с разрушителен магнитуд. Насаждането на омраза и разделение прободе като с ръждив нож ценностната ни система, отваряйки дълбока рана“, посочи той. 

Мартин Димитров: Това, което ни се случва

Г-н Борисов е повелителят на безкрайното настояще, нещо като безпрецедентно продължителен ретрограден Меркурий. С начина си на управление, с действията и реториката си той направи така, че мнозина — когато погледнат блатото на „стабилността“ — да виждат в него искрящо от чистота огледално езеро“, смята Мартин Димитров.

Според него в „създадената от Борисов „стабилност“ няма никакви перспективи“. „Дори и да не бъдем крайни в оценката си, дори и да не зачеркваме приноса му през последното десетилетие (със сигурност има и такъв), в най-добрия случай тази „стабилност“ не е нищо повече от представата на един малокултурен човек за бъдещето. Това е представата за бъдеще на човек с една книга, която той — подпрял се на менискусната патерица на популизма — продава на хора без нито една книга. Ужасно е тъжно, но е така“, пише още той. 

„Каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните“

„Както беше казал преди време един много умен човек: „Каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните. Същото е и с петрола“. А съвсем същото е и с асфалта — асфалт винаги ще има, но той нито е повод за национална гордост, нито е предпоставка за бъдеще“, казва Димитров.

Той подчертава, че навлизаме в напълно нова ера и за това е добре да обърнем поглед към новото. „Ще се опитам да ви я разкажа като филолог (и вярвам, като човек с обострени радари), а не като софтуерен инженер. „5G“ ни позволява нещо, с което просто не разполагахме до момента — мащабно практическо приложение на цялата ни свързаност. Ако знамето на „4G“ се вееше над социалните медии, фалшивите новини и бърз достъп до повърхностно познание, „5G“ създава всички предпоставки за качествена промяна. Дава ни възможност "Internet of things" (или, както е на български, „интернет на нещата“), наистина да се случи. „5G“ ни дава изключителни възможности не да пилеем, а да улесним живота си. Всичко до този момент беше еволюция, но това сега е революция. И целият свят скача в нея. Ние също трябва да скочим“.

Нашата България е Демократична България

По думите му всяка една индустриална или технологична революция в човешката история е давала силен тласък на творчеството. „Защото това е големият смисъл — хората да бъдат творци. Да имат все повече време да бъдат творци. Да развиват потенциалите и уменията си, които им позволяват да държат живота в ръцете си, и тези ръце все повече да заякват, пише Димитров. 

„В този глобален контекст ние не можем да си позволим да бъдем нация от усвоители. Ние сме задължени да се превърнем в нация от мислещи. Технологиите позволяват в близкото ни бъдеще пред нас да се отвори време, което ние трябва да използваме качествено. Затова насърчаването на творческите индустрии е темата, на която мисля да отделя мащабно време в идващия парламент. И мисля, че ние със закони трябва да създадем всички предпоставки таланта на всеки един от нас да се възползва от бъдещето. То понякога изглежда страшно, но нищо не е по-страшно от блатото на стабилността. Затова е важно да обърнем гръб на представите на „ГЕРБ“, заключи той.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Мартин 17:54, 22 юни 21

Борисов по-скоро беше повелителят на миналото! Докато за настоящето се опитват да пробутат компрометиран олигарх като Иво Прокопиев!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама